fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

Αυξήστε το μορφωτικό σας επίπεδο

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Ο Χριστός και η Παναγία!

Ο Thor και η Freya!!

Ο Lucifer και η Lilith!!!

Δεύτερο άρθρο σε 2 συνεχόμενες μέρες για όσους δεν το καταλάβανε και για αυτό ο ενθουσιασμός!

Σήμερα όπως είπα και εχθές θα κάνω μια παρουσίαση 3 βιβλίων που δεν έχουν σχέση με Fitness αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαβάσετε. Μην ανησυχείτε όμως,κάθε ένα από αυτά τα βιβλία κρύβει κάποια μηνύματα που μπορούν να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας με την γυμναστική.

Αρχικά μια φωτογραφία των βιβλίων που πήρα το τελευταίο καιρό,με την βοήθεια της νέας μου κάμερας

bookies

Από αυτά θα παρουσιάσω τα 3 που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής οπότε ας ξεκινήσουμε!

“Όταν ήταν εννιά,απλά παρακολουθούσε καθώς η μάνα και ο αδερφός του σφάζονταν μπροστά του. Όταν ήταν δεκατριών,ήταν ο αρχηγός μιας συμμορίας ληστών. Όταν γίνει δεκαπέντε,σκοπεύει να έχει γίνει βασιλιάς…”

Πρώτο στην λίστα των βιβλίων,το τρομερό Prince of Thorns από τον Mark Lawrence. Το PoT ακολουθεί τον Πρίγκηπα Honorous Jorg Ancrath(thumbs up στον Mark για τα ονόματα) που έχει γίνει με τον τσαμπουκά αρχηγός μιας συμμορίας ληστών αφότου βίαια δολοφόνησε τον προηγούμενο αρχηγό σε μια μάχη που θύμιζε Δαυιδ και Γολιαθ. Οπλισμένος με μόρφωση και προπόνηση από όταν ήταν ακόμα πρίγκηπας,ο Jorg γυρνά τον κόσμο σφαζοντας και ληστεύοντας κόσμο με σκοπό να φτάσει κάποια στιγμή στο κάστρο του πατέρα του.

Παρόλο που ακούγεται σαν ένα επικό κωλόπαιδο,ο Jorg είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένος στο στόχο του που είναι να γίνει βασιλιάς και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τον θάνατο της μητέρας και του αδερφού του. Οι διάλογοι καθώς προχωρά το βιβλίο ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα του αλλά και την φιλοσοφία του και από ψυχρός δολοφόνος ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει νοημοσύνη υψηλότερη από το κανονικό και το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” έρχεται όλη την ώρα στο πίσω μέρος του μυαλού μας καθώς γυρνάμε τις σελίδες και μας αναλύει το σκεπτικό του.

Το βιβλίο έχει αρκετές μάχες όπου κερδίζονται χάρη στο στρατηγικό μυαλό του Jorg αλλά και τη τρομερή του δύναμη παρόλο που είναι ένα δεκατριάχρονο,η μαγεία υπάρχει και είναι σχετικά έντονη στο βιβλίο,με μια έμφαση στη νεκρομαντεία(οι fun του Necromancy στο D&D ετοιμαστείτε για μεγάλη χαρά),θα δείτε μερικές νέες φυλές πλασμάτων αλλά πάνω από όλα δεν θα χορταίνετε να το διαβάζετε. Από τα 3 βιβλία σήμερα,το PoT είναι το μόνο που σε κάνει να θες να το διαβάσεις σε μία μέρα και να προχωρήσεις και στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι στη προπόνησή μας; Παρατηρήστε ότι όχι μόνο στο PoT,αλλά και σε πολλά βιβλία δράσης και φαντασίας,τα θεμέλια παίζουν ρόλο. Συνήθως όλοι οι γνωστοί μαχητές στα βιβλία φαντασίας(από τον Drizzt Do’urden του Salvatore μέχρι και την Arya Stark του Martin) περνάνε μεγάλο ή έστω κάποιο μέρος της ζωής τους κάνοντας προπόνηση υψηλού επιπέδου. Από τακτική εξάσκηση μέχρι και προπόνηση με τρομερούς δασκάλους,όλοι τους έχουν καλά θεμέλια στην προπόνηση που τους βοηθάνε αργότερα στην ζωή τους.

Εμείς οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Αφιερώστε το πρώτο καιρό της προπόνησής σας σε ένα καλό και δοκιμασμένο πρόγραμμα. Μην ψάχνετε τυχαία στο Internet και ακολουθείτε τις συμβουλές κάθε Internet Expert εκει έξω. Οι πρώτες προπονήσεις είναι οι πιο αποδοτικές,προσφέρουν ταχύτατη πρόοδο και είναι κρίμα να αναλωθούν με χαζοπρογράμματα.

Τέλος,κάντε follow τον Mark Lawrence στο Facebook ή βρείτε τον στο Goodreads. Εξαιρετικά cool τύπος!

Και ωραίο artwork το PoT!

Και ωραίο artwork το PoT!

“Θα έρθει.

Γιος ενός τρομερού μαχητή,μαθημένος στις δεξιότητες του κόσμου,αλλά τραβηγμένος στο σπαθί.

Το ίδιο του το όνομα,παρμένο από το όπλο του πατέρα του

Δοσμένος μια αποστολή από το στέμμα,να νικήσει έναν ανίκητο εχθρό

Κάτοχος οραμάτων,ηγέτης ανθρώπων,σύμμαχος σκοτεινών δυνάμεων,φίλος τεράτων”

Το επόμενο βιβλίο είναι το Monster Hunter International του Larry Correia. Στην αρχή του βιβλίου,ο Pitt,ένας λογιστής, σκοτώνει τον κύριο Huffman,το εκνευριστικό αφεντικό του,αφότου ο κύριος H. έχει μεταμορφωθεί σε λυκάνθρωπο και προσπαθεί να τον φάει για βραδινό. Από εκεί και πέρα ο Pitt μαθαίνει ότι υπάρχει μια οργάνωση,η Monster Hunter International που αναλαμβάνει υποθέσεις τεράτων και στρατολογεί άτομα που έχουν έρθει αντιμέτωπα με το παραφυσικό. Εχοντας μόλις χάσει την δουλειά του και βλέποντας πόσο καλά πληρώνουν στο MHI,ο Pitt αποφασίζει να πάρει μέρος στην ομάδα. Μέσα εκεί γίνεται φίλος με μια μεγάλη γκάμα από ανθρώπους,από διαφορετικό background ο καθένας,όπου υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές. Περιττό να πω ότι ο Pitt βρίσκει και τον έρωτα της ζωής του εκεί μέσα.

Όπως καταλαβαίνετε όταν διαβάζετε για τέρατα σε βιβλία,υπάρχει και ένας κακός που ο πρωταγωνιστής πρέπει να πολεμήσει και ελπίζουμε να νικήσει. Στο MHI ο κακός είναι ένας αρχαίος κατακτητής Πορτογαλικής καταγωγής που του δώθηκε ένα πανίσχυρο μαγικό αντικείμενο και έχει στην δούλεψή του άρχοντες βαμπίρ και διάφορα άλλα παντοδύναμα πλάσματα. Όλο το βιβλίο είναι γεμάτο στις μάχες και στις αναφορές σε όπλα(όλα τα gun freaks θα την καταβρουν εδώ πέρα)και η ανδρεναλίνη είναι έυκολα μεταφέρσιμη παρόλο που πρόκειται για βιβλίο. Ειδικά οι τελευταίες 200 σελίδες έχουν επικές στιγμές με εξωγήινους,απέθαντους,ξύλο με ομοσπονδιακούς πράκτορες,ένα ξόρκι που πάει πίσω τον χρόνο,ατελειώτο άδειασμα πυρομαχικών όλων των ειδών αλλά και μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για έναν χαρακτήρα που μας απασχολεί σε όλο το βιβλίο.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι στη προπόνησή μας; Σε όλο το βιβλίο είναι έντονη η αίσθηση της ομάδας και το πως ο καθένας υποστηρίζει τον άλλο. Ενα γνωστό γνωμικό στους κύκλους της γυμναστικής είναι το “είμαστε ο μέσος όρος των 5 ατόμων που κάνουμε περισσοτερο παρέα”. Σκεφτείτε λίγο πως μπορεί αυτό να επηρρεάσει την προπόνησή σας. Αν κάνετε προπόνηση όχι αναγκαστικά με 5,αλλά με 3 άτομα που είναι λίγο πιο δυνατά από εσάς ή που έχουν ένα σώμα που θέλετε να είχατε και εσείς,πως πιστεύετε ότι θα επηρρεαστεί η προπόνησή σας; Σίγουρα θα είστε πιο σοβαροί,συγκεντρωμένοι και θα καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια.

Οπότε βρείτε ομοϊδεάτες σας και φροντίστε να κάνετε προπόνηση μαζί,αν όχι κάθε φορά,τουλάχιστον τακτικά για να μπορέσετε να φτάσετε πιο κοντά στους στόχους σας.

Επίσης,δεν είναι κακό να έχουμε ένα “αίσθημα”,ένα άτομο που μας αρέσει και να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι μπας και μας προσέξει.

Το logo του MHI! Ανετα γίνεται μπλούζα!

Το logo του MHI! Ανετα γίνεται μπλούζα!

“Ο αλτρουϊσμός είναι η αρχή που απαιτεί από τον άνθρωπο να ζει για άλλους και να τοποθετεί τους άλλους πάνω από τον εαυτό του. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει για τους άλλους. Δεν μπορεί να μοιραστεί το πνεύμα του όπως και δεν μπορεί να μοιραστεί το σώμα του.”

Φτάσαμε τώρα στο τελευταίο και πιο βαρύ βιβλίο εκ των τριών που σας παρουσιάζω σήμερα. Τώρα θα μιλήσουμε για το The Fountainhead. Ξεχάστε επικές μάχες,ξεχάστε μαγικές δυνάμεις,ξεχάστε τέρατα και ελάτε να μπούμε λίγο στο μυαλό της Ayn Rand,μιας συγγραφέας που τάραξε στο παρελθόν τον κόσμο με την δουλειά της.

Το The Fountainhead ακολουθεί τον Howard Roark,ένα αρχιτέκτονα που αρνήθηκε να συμβιβαστεί με το τι ήταν αποδεκτό για το επάγγελμά του το 1922 και να συνεχίσει να κάνει ότι έκρινε αυτός ως καλύτερο. Διωγμένος από πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία επειδή έκανε αυτό που ήθελε εκείνος,πιάνει διάφορες δουλειές ακόμα και άσχετες με το επάγγελμα του για να βγάλει τα προς το ζην και δέχεται περιστασιακές δουλειές που του επιτρέπουν την ελευθερία που επιθυμεί όταν σχεδιάζει κτίρια.

O Roark πιστεύει ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ο κύριος υποκινητής για να καταφέρει αγνή τέχνη και να μην επηρρεάζεται από συμβούλια και ομάδες ατόμων που οδηγούν σε συμβιβασμους,μετριότητα και μια μη ρεαλιστική έκδοση της ιδέας του υποκινητή. Στην αρχή του βιβλίου δίνει την αίσθηση του εκκεντρικού και κακομαθημένου παιδιού αλλά όπως περνάνε οι σελίδες και ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του καταλαβαίνουμε την αποστολή του,να προσδώσει σε κάθε δουλειά που του δίνεται το σχέδιο που της αξίζει,ανάλογα την περιοχή και την ιστορία του τόπου,αντί για τις επιθυμίες του πελάτη ή την κοινή γνώμη.

Βαρύ ανάγνωμα,πυκνός ο λόγος,πολλές περιγραφές λόγω του τύπου του βιβλίου,πολλοί χαρακτήρες χωρίς να δίνεται μόνο έμφαση στον Roark,ωραίες συζητήσεις και διαφωνίες και στις τελευταίες σελίδες μια μεγάλη κουβέντα για τον άνθρωπο,την ανάγκη για κύριους υποκινητές και το πόσο κακό είναι να συμφωνεί κάποιος απλά και μόνο για να γίνεται δεκτός από την κοινή γνώμη. Το βιβλίο αποτελεί θρίαμβο της ανεξαρτησίας πάνω στην αργή στασιμότητα της συλλογικότητας.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι στη προπόνησή μας; Μην αφήνετε τους άλλους να σας επηρρεάζουν όλη την ώρα και αρχίστε να αποκτάτε άποψη για το τι κάνετε. Σίγουρα ο Howard ξύπνησε μια μέρα και είπε “Θα κάνω αυτό όλη μου την ζωή” αλλά τώρα μιλάμε για την κανονικη ζωή και όχι ένα βιβλίο. Θα χρειαστείτε λίγο περισσοτερο χρόνο για να κατασταλάξετε προπονητικά στο τι θέλετε,αλλό όταν το καταφέρετε μην αφήσετε τυχαία άτομα με ακόμα πιο τυχαίες συμβουλές να σας επηρρεάσουν.

Δοκιμάστε,πειραματιστείτε αλλά κρατήστε σταθερά αυτά που σας δίνουν αποτελέσματα και ευχαρίστηση και μην ακολουθείτε συμβουλές που ξεκινάνε με τα “μα όλοι κάνουν…”,”διάβασα κάπου…”,”έρευνες έχουν δείξει…” και τα λοιπά.

Εμπρός λοιπόν,αγοράστε και διαβάστε!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: