fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

4+1 ξενόφερτα πράγματα που θέλετε να εφαρμόσετε

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

…αλλά αποτυγχάνετε οικτρά ή τουλάχιστον δεν καταφέρνετε στον βαθμό που θα περιμένατε.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε καταστάσεις,ιδέες,τάσεις και άλλα πολλά που έχετε διαβάσει στο Internet και ενώ σας φαίνονται καλά σαν ιδέες,όταν προσπαθείτε να τα εφαρμόσετε στην ελληνική καθημερινότητα,δεν τα καταφέρνετε και βάζετε τα κλάμματα.

Μην νομίζετε,πολλά από αυτά συμβαίνουν στα αλήθεια,απλά είναι τέτοια η κατάσταση στο Ελλαδιστάν που κάνει αυτές τις ιδεές να φαίνονται εξωπραγματικές.

Ποιά είναι τα πιο χτυπητά trends που είναι γνωστά έξω,έχουν δυσκολία εφαρμογής εδώ και τί μπορείτε να κάνετε;

1)Διαφορετικό είδος κρέατος/ψαριού/όσπριου σε κάθε γεύμα

Ναι δεν λέω,αλλεργία στις ίδιες και τις ίδιες τροφές,διαφορετικότητα στο προφίλ των αμινοξέων με την εναλλαγή στο είδος των γευμάτων,κάτι διαφορετικό για να σπάει η μονοτονία και μπλα μπλα μπλα.

Ξεχάστε το αυτό.

Πείτε σε κάποιον να ανοίγει τον φούρνο κάθε λίγο και λιγάκι για να φτιάξει την μία μοσχάρι,την άλλη γαύρο,την άλλη σκουμπρί,την άλλη κοτόπουλο(χωρίς την πέτσα ε;) και το death stare είναι εξασφαλισμένο.

house

Το 2013 όπως όλοι έχουμε καταλάβει θα υπάρχει κόσμος που δεν θα μπορεί να φάει,πόσο μάλλον να ετοιμάσει 5 διαφορετικά γεύματα για την ημέρα του. Μην καταντάτε εριστικοί,εκτιμήστε ότι έχετε ένα πιάτο φαγητό  και είτε φάτε 2 φορές την ίδια ημέρα το ίδιο φαγητό,είτε φάτε ότι περίσσεψε από χθες,είτε φτιάξτε μια ομελέτα.

Και αν νομίζετε ακόμα ότι πρέπει να τρώτε κάθε 3 ώρες,εκτός και αν είστε αγωνιστικός body builder,σας παρακαλώ διαβάστε στα περι “διατροφής” σε αυτό το site. Επίσης,με λένε Φώτη,χαίρω πολύ!

2)Προπονητικά προγράμματα 

“Πω αν το γυμναστήριό μου είχε Bowflex αλτήρες θα μπορούσα να κάνω το drop set που διάβασα στο Eencredible Gainz”

“Πολύ με θλίβει που δεν έχω αλυσίδες για να τις χρησιμοποιήσω στον πάγκο,ο Ct Fletcher και το ρεκόρ του μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι”

“Αχ και να χα δαχτυλίδια να κρέμαγα στο μονόζυγο,θα ήμουν ένας επιτυχημένος αθλητής CrossFit!”

Προγράμματα υπάρχουν πολλά,προπονητικές αρχές όμως λίγες. Συνήθως διαβάζουμε ένα πρόγραμμα στο Internet(για όλα κατηγορώ το Internet να ξέρετε) και λέμε “τα σπάει” και “γαμάτο” αλλά “αχχ δεν έχω αυτό το όργανο στο γυμναστήριο” και τελικά δεν το προσπαθείτε καν.

Αφού θέλετε τόσο πολύ να το δοκιμάσετε,γιατί δεν το κάνετε; Είναι τόσο κακό που δεν υπάρχει το συγκεκριμένο όργανο; Δεν μπορείτε να κάνετε μια παρόμοια άσκηση με την συμβουλή του γυμναστή σας; Βέβαια το να προσπαθείτε να αντικαταστήσετε τις άρσεις θανάτου μπάρας με αυτές των ροζ αλτήρων για 1000 επαναλήψεις προϋποθέτει IQ ραδικιού αλλά πέρα από αυτό υπάρχει προοπτική για βελτίωση.

Νομίζετε ότι περιορίζεται μονο σε συγκεκριμένα μηχανήματα; Πολλά σουπερ σετ ΔΕΝ μπορούν να γίνουν στα γυμναστήρια εδώ λόγω περιορισμένου εξοπλισμού. Ναι στο Gold’s Gym της Καλιφόρνιας που υπάρχουν 5 μπάρες για κάθε μέλος μπορείτε να κάνετε βαθιά καθίσματα και μετά άρσεις θανάτου.

sniff

Αν κάνετε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα αρχικά δεν θα βρείτε πλάκες να φορτώσετε τις μπάρες ενώ αν απαιτείτε μετακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο,υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γυρίσετε και να σας τα έχουν αδειάσει όλα.

Εκεί τί κάνετε;

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. Θέλει ενα κουλό σουπερ σετ; Κάντε απλά 1 1 τα σετ της μίας άσκησης και μετά κάντε την άλλη. Δεν υπάρχει ένα μηχάνημα; Κάντε μια παρόμοια άσκηση και φροντίστε να την αλλάζετε κάθε 2 βδομάδες(θα κάνετε και τον Αρνολντ περίφανο).

Αν δεν βρείτε τρόπους,θα βρείτε δικαιολογίες!

3)Μεγάλη συλλογή προϊόντων

Τα μαγαζιά στο εξωτερικό κάνουν τα μαγαζιά εδώ να μοιάζουν με μπακάλικα. Η συλλογή προϊόντων είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ τεράστια.

Θέλετε κρέατα; Μπορείτε να βρείτε τρομερές προσφορές και μόνο στα Super Market. Θέλετε συμπληρώματα; Το ίδιο. Λαχανικά; Ξανά το ίδιο. Υγιείνά τρόφιμα που θα κάνανε έναν ορθορεξικό περίφανο; Ναι,πάλι στα super market.

Τί έχει σαν αποτέλεσμα αυτή η πληθώρα προϊόντων; Καλύτερες τιμές για πάρα πολλά πράγματα. Θέλετε να πάρετε διάφορα συμπληρώματα για να φτάσετε τους στόχους σας; Στο εξωτερικό έχετε άπειρες επιλογές και μπορείτε να πειραματιστείτε όσο δεν πάει.

Εδώ; Όχι και τόσο να πουμε την πικρή αλήθεια.

Στο Ελλάντα περιορίζεστε σε λίγες μάρκες πρωτεΐνης,πολυβιταμινών,κρεατινών και άλλων. Σίγουρα οι πωλητές θα σας πουν ότι αυτό το σκονισμένο κουτί whey που έχουν είναι απίστευτη μάρκα και δεν θα σκεφτείτε “αφού είναι απίστευτή γιατί δεν την έχει πάρει κάποιος άλλος;;;;”.

Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που δεν καταναλώνονται,όπως τυχόν μάρκες λαστίχων,ρουχών και λοιπών αξεσουάρ. Πάλι θα ακούσετε το “τρομερή μάρκα” από τον πωλητή. Αλλά το ξέρετε,ότι δεν λέει όλη την αλήθεια.

Εξω; Τα συμπληρώματα για ένα μήνα.Εδώ; Οι οικονομίες ενός έτους για το πάνω πάνω μαύρο κουτί

Εξω; Τα συμπληρώματα για ένα μήνα.
Εδώ; Οι οικονομίες ενός έτους για το πάνω πάνω μαύρο κουτί

Τί μπορείτε να κάνετε; Πολύ απλά,μην απαγοητεύεστε. Οι θρύλοι,ειδικά στα αθλήματα δύναμης και αυτοί που κάνανε διακρίσεις σε πολλούς τομείς πριν καλά καλά τα αναβολικά υπάρξουν,χρησιμοποιούσαν ότι είχαν. Κρέας,ψάρι,λαχανικά,φρούτα,ξηροί καρποί,γαλακτοκομικά και άλλα ήταν η βάση και ακόμα είναι. Ο άνθρωπος που έκανε τον Αρνολντ να ασχοληθεί με το body building,o Reg Park,όταν ήθελε να πάρει κιλά έτρωγε παραπάνω και όταν ήθελε να χάσει(δώστε προσοχή είναι πολύ σημαντικό) έτρωγε ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Ξέρω ξέρω,rocket science για πολλούς. Χρησιμοποιήστε ότι έχετε και μην αγχώνετε την άμοιρη την μαμά σας αν δεν βρήκε μπριζόλα βίσωνα ελευθέρας βοσκής.

4)Αποβάλετε το στρες

“Κοιμηθείτε λίγες ώρες παραπάνω!”

“Φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 2 ώρες!!”

“Κάντε διακοπές συχνά!!!”

“Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το τι τρώτε με τρόφιμα βιολογικής προέλευσης και κρέατα ελευθέρας βοσκής!!!!”

Εμ όχι…

Ο σύγχρονος Έλληνας έχει το άγχος της ανεργίας,της ξαφνικής απόλυσης,της μείωσης μισθού,της ακόμα μεγαλύτερης φορολογίας,των πόσων like θα πάρει,της πρόωρης εκσπερμ. . . και άλλων πολλών.

Πρόβλημα πρώτου κόσμου.

Πρόβλημα πρώτου κόσμου.

Σε πιο σοβαρό επίπεδο τώρα,στην χώρα μας έχουμε συνεχόμενες πηγές που συμβάλλουν στο άγχος. Δεν πιστεύω ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι προστατευμένος από πηγές στρες,αλλά όταν διαβάζετε τα “χαλαρώστε” και τυχόν συμβουλές που προτείνουν αλλαγές στην δουλειά καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κάποια ασυμφωνία όχι χαρακτήρων,αλλά νοοτροπίας με το εξωτερικό και την χώρα μας.

Τί έχει σαν αποτέλεσμα αυτό; Πολλές συμβουλές για το πως να μειώσουμε το στρες,είναι χαζές. Απλά χαζές. Ναι,το διαβάσατε στο Shape και ναι το κάνουν στο εξωτερικό,αλλά αυτό είναι το πρόβλημα,το κάνουν στο εξωτερικό!

Πολλές έρευνες που χρησιμοποιούν οι ενημερωμένοι άνθρωποι,γίνονται στο εξωτερικό. Δεν λαμβάνουν υπόψιν τις συνεχόμενες αλλαγές στην κατάσταση της Ελλάδας. Δεν γίνονται αλλαγές στις άλλες χώρες; Γίνονται,αλλά όταν έχεις απειλές για απόλυση 8092538529038530925823095821 δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις φορολογίας,τότε δεν πρόκειται να ηρεμήσεις εύκολα.

Υπάρχει οπότε κάτι που να δουλεύει στην καταπολέμηση του στρες;

Ναι,υπάρχει.

Η πιο απλή μέθοδος διαλογισμού.

Κάθεστε οκλαδόν στο κρεβάτι σας με όσο περισσότερη ησυχία γίνεται.

Κλείνετε μάτια.

Συγκεντρώνεστε στην εισπνοη και την εκπνοή σας.

Μετράτε τις αναπνοές.

Όταν χάσετε το μέτρημα το κάνετε πάλι ξανά.

Ξεκινήστε με 5 λεπτά την πρώτη φορά και αυξήστε όσο μπορείτε.

Πότε; Όποτε μπορείτε. Δεν θα πω να το κάνετε στην μέση της δουλειάς,στο 60λεπτο διάλειμμα που θα δικαιούσασταν.

4+1)Μα το κάνει ο Χ και η Υ

Αν και δεν είναι ακριβώς trend,ήθελα να το θίξω.

Πολλά από αυτά που διαβάζετε τα κάνουν διάφορα άτομα,είτε είναι στο net είτε είναι διάσημοι.

Η αλήθεια είναι μία:

Μπορεί,λέω εγώ τώρα,να λένε ψέμματα

Σοκαριστικό το ξέρω. Ποιος λέει ψέμματα,ειδικά στο net??????

Σχεδόν όλοι,για να είμαι ειλικρινής.

Ή δεν σας λένε όοοοοολη την αλήθεια.

Και τί έγινε που το διαβάσατε στο νετ ότι κάποιος το κάνει; Σημαίνει αυτόματα ότι είναι αλήθεια;

“Αποκτήστε 15 κιλά μυών σε 6 βδομάδες!”

“Χάστε 20 κιλά με αυτό το περίεργο κόλπο”

“Πως πήγα από 1 κοπέλα την δεκαετία,σε 5 κοπέλες την βραδιά”

“Δείτε πως ο τάδε έκανε το τούτο!!”

Και άλλα πολλά.

Ενα παράδειγμα,δείτε τον Chris Hemsworth,πριν τον ρόλο του στο Thor και όταν έκανε τον Thor

thor

Στην μία είναι “do you even lift?” και στην επόμενη “omg man great gainz!!”

Εχετε δει σε καμιά συνέντευξη να λέει ότι έκανε χρήση αναβολικών; Όχι αλλά όσοι έχετε φάει τα νιάτα σας στο νετ και γυμνάζεστε,ξέρετε την κρυφή αλήθεια που τελειώνει σε bol.

Αυτό σημαίνει ότι κάτι που θα διαβάσετε ή θα ακούσετε είναι αυτομάτως ψέμματα; Όχι,αλλά χρειάζεται ένα υπόβαθρο,στον ανάλογο τομέα για να καταλάβετε αν λένε ψέμματα,αλήθεια ή κάτι ενδιάμεσο.

Οπότε διαβάστε,ενημερωθείτε,πειραματιστείτε,αξιολογήστε και αντιστοίχως κάντε μετατροπές. Είναι δύσκολο και άδικο που δεν μπορούμε να πάρουμε έτοιμη μασημένη τροφή αλλά δεν πειράζει,έχει και αυτό την γλύκα του!

Εφυγα για προσωπικό μασάζ,see ya!

Advertisements

One response to “4+1 ξενόφερτα πράγματα που θέλετε να εφαρμόσετε

 1. Άγγελος March 14, 2013 at 4:02 pm

  health and fitness in 5 sentences :

  1) Φάε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τροφή μόνο ΌΤΑΝ πεινάς, μέχρι να χορτάσεις
  2) Πιές όσο ΝΕΡΟ θέλεις ΌΤΑΝ διψάς
  3) κοιμήσου μέχρι να χορτάσεις ύπνο
  4) Γυμνάσου , με ότι σ΄έυχαριστεί με ΕΝΤΑΣΗ 2-3 φορές/βδομάδα
  5) Περπάτα όσο μπορείς-κατά προτίμηση-στη φύση
  end of story…..
  Άγγελος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: