fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

Προπόνηση φιλική στις αρθρώσεις,δεύτερο μέρος

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Η προηγούμενη εβδομάδα επιφύλασσε κάποια πολύ καλά πράγματα για την ζωή μου,τα οποία θα συζητήσω σε 2-3 εβδομάδες από τώρα! Όχι ότι έχει κάποια άμεση σχέση με το σημερινό άρθρο,πέρα από το γεγονός ότι θα χρειαστεί να γράψω άλλο ένα μέρος από βδομάδα,για να καλυψω όλα τα πράγματα που ήθελα να συζητήσω!

Τόσα χέρια εύχομαι να είχα αυτή την στιγμή!

Στο προηγούμενο άρθρο,αναφέρθηκα σε 6 προβληματικές περιοχές,εκ των οποίων για τις 3 έχω ήδη μιλήσει. Δεν σκοπεύω να σας αφήσω με το υλικό που είχα γράψει πριν καιρό για αυτές,απλά σήμερα θα αναφερθώ στις 3 καινούργιες περιοχές και αν υπάρξει ενδιαφέρον θα επεκταθώ περισσότερο σε κάποιο άλλο άρθρο!

Οι περιοχές που θα δούμε οπότε σήμερα είναι οι εξής:

  1. Αυχένας
  2. Αγκώνας
  3. Πλάτη

Αυχένας

Το πιο δύσκολο πράγμα να πιστέψω όταν μίλαγα με τον κόσμο για τυχόν ενοχλήσεις,ήταν ότι τα προβλήματα στον αυχένα είχαν την ίδια συχνότητα με αυτά της μέσης πριν ξεκινήσουν γυμναστική.

Πώς προκαλούνται οι πόνοι στον αυχένα; Κανείς μας δεν μπορεί να είναι σίγουρος καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι πολυσύνθετο και δεν μπορούμε να βρούμε πάντα μια δικαιολογία για ένα μας πρόβλημα.

Αν βέβαια μεθύσατε και την πέσατε στην κοπέλα κάποιου νονού της νύχτας,σίγουρα δεν φταίει η Nutella για την έλλειψη δοντιών την επόμενη μέρα.

Τόση Nutella όμως ίσως και να φταίει…

Είμαι υποστηρικτής της ιδέας πως οι πόνοι στο σώμα δημιουργούνται από τυχόν ασυμμετρίες που έχουμε είτε εκ γεννετοίς είτε επειδή δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της ζωής μας. Το σώμα βρίσκεται σε μια ισορροπία ως προς τις κινήσεις τους και όσο την διατηρούμε ,θα είμαστε εντάξει.

Ας φέρουμε στο μυαλό μας μία ταμία στο Super Market. Η κοπέλα αυτή θα κάθεται για περίπου 6-8 ώρες την ημέρα και το κεφάλι της θα είναι στραμμένο προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Οι μύες που στρέφουν το κεφάλι προς εκείνη την πλευρά θα “σκληρύνουν”(ή θα βραχυνθούν πιο επιστημονικά) και οι μύες από την άλλη μεριά,θα χαλαρώσουν. Αποτέλεσμα; Ασυμμετρία και πιθανότατα πόνος!

Κλασσικό παράδειγμα επίσης είναι το καμπούριασμα ενώ διαβάζουμε/γράφουμε/φεησμπουκάρουμε. Πέφτει ο λαιμός μπροστά και οι μύες στο πίσω μέρος χαλαρώνουν. Αποτέλεσμα; Ασυμμετρία και πιθανότατα πόνος! (φτηνό copy paste από την παραπάνω παράγραφο)

Και τί κάνουμε σε αυτό; Ο λαιμός είναι κάπως ευαίσθητη περιοχή,οπότε η θεραπεία με trigger points δεν είναι προτεινόμενη μέσω του Internet. Αν μπορείτε να πάτε σε κάποιον επαγγελματία,κάντε το! Μπορείτε να πείτε όχι σε 15 καφέδες με την παρέα σας για να μαζέψετε τα λεφτά; Δεν ξέρω!

Οπότε ορίστε 2 βίντεο που πιστεύω ότι καλύπτουν σε καλό βαθμό το τι μπορείτε να κάνετε για να δυναμώσετε τον αυχένα σας.

Απλά και σύντομα πραγματάκια!

Το ωραίο με αυτές τις ασκήσεις είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε όποτε θέλετε. Σας πονά ο αυχένας; Αφιερώστε 3-4 λεπτά για μερικές επαναλήψεις 2 ασκήσεων.

Αγκώνας

Σημαντικό για τον αγκώνα,είναι να διαβάσετε και λίγο εδώ,που σας δίνω τα κλασσικά trigger points που μπορεί να σας ενοχλήσουν.

Πόνος στον αγκώνα μπορεί να προκύψει από 2 παντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ασχολίες. Η μία είναι η ενασχόληση με τα βάρη και η άλλη η πληκτρολόγηση στον υπολογιστή. Πάλι,δεν περιορίζονται εκεί τα αίτια,αναφέρομαι σε αυτό που έχω δει πιο συχνά.

Η γυμναστική με τα βάρη κρύβει καταπόνηση στον αγκώνα κυρίως εξαιτίας των μπαρών. Επειδή η κίνηση του καρπού μας ειναι σχεδόν μηδαμινή όταν κάνουμε ασκήσεις με την μπάρα,ο αγκώνας αναγκάζεται να πάρει λίγη από την ένταση. Θυμηθείτε ότι όταν μια άρθρωση δεν κινείτε όπως πρέπει,τότε αρκετές φορές,μια άλλη άρθρωση θα καταπονηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση,δεν έχουμε κάποιες έξτρα ασκήσεις για αυτό το θέμα. Η λύση είναι μια στροφή εξοπλισμό που να μας επιτρέπει ελεύθερη κίνηση του καρπού και γενικά του χεριού. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αλτήρες ή να βάλετε επιτέλους και μερικές ασκήσεις με ιμάντες στο πρόγραμμά σας. Μην ανησυχείτε,πειραματιστείτε και θα δείτε ότι ο πόνος περνά.

Το σημαντικό είναι στις ασκήσεις που σας ενοχλούν και κάνετε με μπάρα,να βάλετε αλτήρες/ιμάντες. Επίσης αν βλέπετε ότι σαν λείπουν τις αγαπημένες σας Γαλλικές πιέσεις,δοκιμάστε την εναλλακτική που προτείνεται εδώ.

Τώρα αν έχετε χρονική ενόχληση στον αγκώνα,είμαστε σίγουροι ότι η καθημερινότητά σας,προκαλεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πιο συχνό αν περνάτε αρκετές ώρες στον υπολογιστή για να γράφετε για κάποια σχετική δουλειά. Παραδόξως το chat στο Facebook δεν θεωρείται δουλειά ικανή να σας προκαλέσει κάποιο πόνο!

Από τους ανθρωπολόγους προβλέπεται μια μετάλλαξη στα δάχτυλα των ανθρώπων,εξαιτίας αυξημένων απαιτήσεων για καθημερινό chat στο Facebook

Τί μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Το πολυαγαπημένο μας μασάζ για trigger points,βεβαιως βεβαίως! Ορίστε μερικά σημεία που μπορείτε να κάνετε μασάζ σε ένα σύντομο και περιγραφικότατο άρθρο. Όπως πάντα προσπαθώ,αντί να κάνω copy paste τις εικόνες,να σας δίνω και ένα εύκολο να διαβαστεί άρθρο για να καταλάβετε λίγο πολύ την λογική!

Πλάτη

Η πλάτη μας ή αλλιώς θωρακική μοίρα,πάσχει από το πολύ καθισιό και την κακή στάση σώματος. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγο κίνηση και έξτρα προπονητικό έργο όταν γυμναζόμαστε.

Για το δεύτερο η λύση είναι απλή,φροντίστε να βάλετε στην προπόνησή σας μερικά έξτρα σετ κωπηλατικής,είτε αυτή είναι με αλτήρα,είτε στην τροχαλία είτε είναι με το βάρος του σώματος(δείτε εδώ).

Η αγαπημένη μου εναλλακτική για τυχόν πόνο στην πλάτη είναι 2 ασκήσεις που έχω δει πως ανακουφίζουν όσο δεν πάει. Και οι 2 μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ζέσταμα,κατά την διάρκεια των σετ,στην αποθεραπεία αλλά και μέσα στην ημέρα σας χωρίς κάποιους περιορισμούς.

Η πρώτη είναι γνωστή ως W και μπορείτε να διαβάσετε λίγα περισσότερα εδώ. Δείτε και το βιντεάκι προς το τέλος για την άσκηση.

Η αμέσως επόμενη είναι η περιστροφή της θωρακικής μοίρας από σκυφτή θέση. Απολαύστε τον Τονυ την ώρα που την εκτελεί

Όπως ανέφερα και πιο πάνω,μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε διαφορετικές στιγμές στο πρόγραμμα αλλά και στην ημέρα σας!

Επόμενο ραντεβού κάπου μέσα στην βδομάδα(ελπίζω) για τις υπόλοιπες περιοχές!

Advertisements

3 responses to “Προπόνηση φιλική στις αρθρώσεις,δεύτερο μέρος

  1. Ανδρέας Ζουρδός November 27, 2012 at 12:48 pm

    Μπράβο Φώτη πολύ καλός!

  2. Tonis November 27, 2012 at 2:12 pm

    Μπράβο Φώτη, και είχα βάλει στο πρόγραμμα να σε ρωτήσω για ασκήσεις, κυρίως για τον αυχένα!

  3. Pingback: Προπόνηση φιλική στις αρθρώσεις,τρίτο μέρος « fotisff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: