fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

Πώς το Internet δυσκολεύει την ζωή μας

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου, Personal Trainer

Πρόσφατα άρχισα να αναρωτιέμαι πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι το Internet,σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και αν κάνουμε.

Ειλικρινά,σκεφτείτε την επόμενη σας πράξη και αν δεν είστε σίγουροι μπορείτε να καταφύγετε στο Internet για να βρείτε περαιτέρω πληροφορίες. Γλυτώνουμε χρόνο και αρκετές φορές χρήμα με μερικά κλικ.

Αλλά από την άλλη έρχεται και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης. Και γενικά το Internet βρίθει από παραπληροφόρηση. Πολλά άτομα λένε πράγματα και δεν έχουν τίποτα για να τα αποδείξουν πέρα από τον λόγο τους. Και εμείς πρέπει να τα πιστέψουμε επειδή τα λένε άγνωστοι πίσω από ηλεκτρονικές οθόνες.

Όπως είχε πει και ο Christopher Hitchens,ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί χωρίς απόδειξη, μπορεί και να απορριφθεί χωρίς απόδειξη.


Σκεφτείτε το λίγο. Αυτά που διαβάζετε κάπου δεν έχουν λογική; Ζητήστε κάποιες αποδείξεις. Δεν είναι κακό. Φράσεις όπως “η εμπειρία μου έχει δείξει ότι” ή “χιλιάδες έρευνες δείχνουν” δεν είναι αρκετές.

Η εμπειρία μπορεί απλά να έχει προσφέρει κάτι παρατηρήσεις και συσχετίσεις,όχι τον ντε φάκτο λόγο που κάτι συμβαίνει.

Αφού υπάρχουν χιλιάδες έρευνες τότε δεν θα ναι δύσκολο να μας δώσουν καμιά δεκάρα,έτσι; Προσοχή,μιλάμε για έρευνες,όχι άρθρα σε άλλα site που πάλι δεν έχουν τις έρευνες. Οι έρευνες πρέπει να έχουν το όνομα του Journal που δημοσιεύτηκαν(τεύχος και ημερομηνία) καθώς και,για τους ψαγμένους,όλη την έρευνα,όχι μόνο το abstract που είναι ο σύντομος επίλογος σε μια μεγάλη έκθεση.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Διαβάστε εδώ αν δεν βαριέστε. Ο συγγραφέας εξηγεί την θέση του κατά των γαλακτοκομικών και κάνει κάποιες αναφορές για την ποιότητα του γάλατος και τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει η κατανάλωση. Κάπου ενδιάμεσα,λίγο πριν το “Μύθος ή Αλήθεια” λέει:

Γιατί εγώ και χιλιάδες ασθενείς μου,σήμερα,είναι ελεύθεροι ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και όχι μόνο

Σιγά ρε Dr Gregory House με τους χιλιάδες ασθενείς!

Μην παρεξηγηθώ,μαρέσει η στάση του σε διάφορα θέματα όπως αυτό της “υγειής” διατροφής αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί. Από την στιγμή που δεν γίνεται κάποια αναφορά σε έρευνα,είμαστε αναγκασμένοι να τα πιστέψουμε όλα;

Ναι μας κάνει να νοιώθουμε “ψαγμένοι” όταν διαβάζουμε το internet και ναι μπορεί να έχει δίκαιο,αλλά να δαιμονοποιήσουμε τα γαλακτοκομικά χωρίς λόγο και αιτία;

Αυτή ακριβώς η στάση είναι το πως σιγα σιγα όλες οι τροφές και όλο το περιβάλλον μας,φταίne για διάφορα προβλήματα που μας έχουν συμβεί. Ποτέ δεν φταίμε εμείς,πάντα κάτι άλλο φταίει. Το κρέας δεν μεγαλώνει σε καλές συνθήκες,τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά φυτοφάρμακα,οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά θέλουν ειδική επεξεργασία για να απορροφηθούν και τα γαλακτοκομικά,ξέρετε,Σπάρτακος. . .

Συγκρίνετε το παραπάνω άρθρο,με αυτό από τον Brad Pillon.Ο Brad κάνει μια πολύ καλή δουλειά να επισημάνει την πιθανή συσχέτιση μεταξύ γάλατος και ακμής και το κάνει με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο. Αναφορά σε ορμόνες,έρευνες καθώς και μια ματιά στην άλλη μεριά του νομίσματος που δείχνει ότι δεν είμαστε ακόμα 100% σίγουροι για τους μηχανισμούς που προκαλούν την ακμή.

Αυτό θα πει επαγγελματισμός και πάνω από όλα,καλή πηγή στο Internet. Οταν κάποιος σας μιλά για ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζεται,σας παρουσιάζει μια πληθώρα αποδείξεων για το επιχείρημά του αλλά από την άλλη σας λέει και το άλλο μισό της ιστορίας,είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να τον ακούσετε ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με όλα όσα λέει.

Καταλαβαίνετε οπότε πως το Internet δυσκολεύει την ζωή μας; Αρχικά είμαστε χαρούμενοι στο να βρούμε μια απλή λύση στα προβλήματά μας. Μετά όμως,αρχίζουμε και ψάχνουμε ακόμα περισσότερο και βρίσκουμε αντικρουόμενες απόψεις που μας κάνουν να ψάχνουμε περισσότερο και μερικες φορες να μην καταληγουμε στο πιο μονοπάτι να ακολουθήσουμε.

Μην ανησυχείτε! Είναι λογικό και αναμενόμενο να ψάχνετε ακόμα περισσότερο για κάτι που σας ενδιαφέρει.

Φροντίστε να ρίξετε μια ρεαλιστική ματιά στις πληροφορίες που βρίσκετε και αν είναι δυνατόν,συζητήστε τες με άτομα που έχουν εμπειρία στο εν λογω αντικείμενο.

Από εκεί και πέρα πρέπει να κάνετε υπομονή και να δοκιμάσετε ότι διαβάζετε. Ξέρω δύσκολο,αλλά δεν λένε ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός,αλλά το ταξίδι; Εφόσον δεν κάνετε κύκλους και προχωράτε,τότε το ταξίδι πάει καλά.

Ελπίζω να είδατε με έναν απλό τρόπο πως το Internet μπορεί να δυσκολέψει την ζωή μας. Οι απόψεις είναι διίσταντα οτιδήποτε και αν ψάχνετε,οπότε καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι.

Τέλος,περιμέντε άλλο ένα άρθρο πριν το Σαββατοκύριακο. Μέχρι τότε,ώπα γκανγκαμ στάηλ!

Advertisements

4 responses to “Πώς το Internet δυσκολεύει την ζωή μας

 1. Ένας αναγνώστης... September 18, 2012 at 1:42 pm

  Φώτης καλησπέρα!
  Από όταν εντόπισα το μπλογκ σου το διαβάζω τακτικά και μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ. Συνέχισε έτσι!

  Στο θέμα τώρα :Ρ Συμφωνώ πολύ με αυτά που λες. Δυστυχώς το περιβάλλον των περισσοτέρων μας ωθεί στο να γινόμαστε παθητικοί δέκτες και να μην πολυσκεφτόμαστε. Ελπίζω αυτό το άρθρο να δώσει κάποιο ερέθισμα για σκέψη 🙂

  Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω σχετικά με το πρώτο άρθρο που αναφέρεις. Κατά πόσο αληθεύουν και έχουν στοιχεία που υποστηρίζουν κάποια από αυτά που αναφέρει;
  Συγκεκριμένα μου έκαναν εντύπωση:
  1) “Αυτή η δόση (καζεΐνης) δεν είναι τοξική για το ανθρώπινο σώμα;”
  Πολλά πράγματα είναι τοξικά σε μεγάλες δόσεις, όπως και το οξυγόνο, αλλά αν είναι έτσι τότε όταν ο αρθρογράφος έπινε 3λτ τη μερα μάλλον θα είχε χαιρετίσει…
  2) “Το γάλα είναι μια πολύ οξεοβριθής τροφή, η οποία δηλητηριάζει ολόκληρο το σώμα.”
  Ειδικά το τελευταίο μου φαίνεται ύπερύπερβολή…
  “Όχι μόνο δε σου δίνει ασβέστιο, αλλά απεναντίας σου αφαιρεί ασβέστιο από τα κόκαλα και τα δόντια, για να μπορέσει να επαναφέρει ομοιόσταση (οξεοβασική ισορροπία) στον οργανισμό”
  Και αυτό μου κάνει εντύπωση. Δεν το είχα ψάξει ποτέ, αλλά αν θυμάμαι καλά έχω ακούσει από διάφορους ενδοκρινολόγους (αξιόλογους στα μάτια μου) να προτείνουν γάλα σε σχετικές περιπτώσεις.
  3) “Περιέχει ασβέστιο. Ασβέστιο, όμως, σε ανόργανη μορφή, το οποίο δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.”
  Έχουμε κάτι (πηγή/μελέτη/έρευνα) πάνω σε αυτό;

  Ευχαριστώ και συγγνώμη για την έκταση, αλλά μου φάνηκαν αρκετά περίεργα αυτά…

  • fotakou September 20, 2012 at 10:16 am

   Ελα Αναγνώστη!

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,περίμενε άλλο ένα άρθρο αύριο 😉

   Για όλα αυτά που με ρωτάς,τόσα χρόνια στο νετ,τα έχω διαβάσει πολλέεεεεες φορές. Ειδικά σε site στυλ paleo diet.

   Στην τελική έχει να κάνει με σένα. Δεν μπορεί κάποιος να σου δώσει αδιάψευστα στοιχεία που να δείχνουν ότι το γάλα είναι κακό για σένα παρά μόνο να κάνεις εσύ μόνος μια δοκιμή και να δεις αν παρατηρείς κάποια διαφορά.

   Προσωπικά δεν έπινα γαλακτοκομικα ΧΡΟΝΙΑ(φάση 2 χρόνια;δεν ειναι πολλά αλλά είναι κάτι αν σκεφτείς ότι ασχολούμε με όλο το fitness από το 2006). Οταν ξανάρχισα να πίνω δεν είδα την παραμικρή διαφορά. Ούτε φλέγματα ούτε τέτοιες βλακείες.

   Αν έχεις κάποια εξακριβωμένη δυσανεξία σε λακτόζη τότε καλό θα ήταν να έτρωγες μόνο καλής ποιότητας γιαούρτι και να έπινες κεφίρ/ξινόγαλο. Εχουν και τα προβιοτικά οπότε δεν κάνουν κακό.

   Στην τελική αυτό που ρωτάω αρκετούς όταν μου λένε ότι μία τροφή είναι κακή είναι τα εξής;

   Καπνίζεις;
   Πίνεις αλκοόλ;
   Τρως junk food;
   Αν οδηγείς,μήπως δεν βάζεις και ζώνη;

   Αν μου πουν ναι σε μερικά,απαντω με το εξης
   “Τότε μην μου θεωρεις επικινδυνο το ”

   Γενικα η παλεο κοινοτητα ειναι καπως επικινδυνη και με τον τροπο της μας κανει την δουλεια μας επικινδυνη.

   Στην τελική,φάε απόλα. Εκτός και αν υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις ότι μια τροφή σας κάνει κακό τότε μην την κόψετε. Ο ψυχολογικός εσωτερικός πόλεμος που κόψατε κάτι χωρίς καλή δικαιολογία θα σας κάνει να το σκέφτεστε όλη την ώρα και κάποια στιγμή θα σπάσετε.

   Ελπίζω να βοήθησα!

   • Ένας αναγνώστης... September 21, 2012 at 3:36 pm

    Ευχαριστώ για την απάντηση!
    Πράγματι όλα έχουν κάποιο βαθμό επικινδυνότητας στη ζωή μας και θα ήταν αστείο κάποιος που καπνίζει ή οδηγεί χωρίς ζώνη να λέει π.χ. το γάλα επικίνδυνο.

    Συνέχισε την καλή δουλεία!

 2. Pingback: Θεσπέσιο υλικό! « fotisff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: