fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

Μια αδικημένη ορμονούλα,η ινσουλίνη

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Το σημερινό άρθρο δεν είναι ούτε κατά διάνοια δικό μου,απλά πρόκειται για μια απλοποίημένη εκδοχή μιας σειράς αρθρων περι της ινσουλίνης που σκοπό έχουν να την αθωώσουν. Πιστεύω ότι πρέπει ο κόσμος να μάθει λίγο πολύ την αλήθεια για την ινσουλίνη(κάποια κομμάτια ίσως είναι πολύ τεχνικά,αλλά είμαι γνωστός για το πόσο απλουστεύω τα πράγματα) καθώς κινδυνεύει να γίνει κάτι σαν την χοληστερίνη,όπου όλοι έχουν ακουστά αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει ότι δεν μας λένε όλη την ιστορία. Δεν θα κάνω copy paste τα άρθρα(όσο μπορώ δηλαδή) και θα φροντίσω να γράψω μόνο για αυτά που πιστεύω ότι ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό. Στο τέλος θα δώσω και τα links όπου πήρα τις πηγές αν και τα έχω ανεβάσει ξανά,αλλά πολύ λίγα άτομα ανοίξανε τις εν λόγω σελίδες. Προς το παρών απολαύστε τον γραφικό χαρακτήρα του πληκτρολογίου μου!

Αρχικά,τί είναι η ινσουλίνη;

Είναι μια ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οταν τρωμε κάτι,οι υδατάνθρακες σε αυτό το γεύμα διασπώνται  σε γλυκόζη. Η γλυκόζη μπαίνει στο αίμα μας. Το πάνκρεας διαισθάνεται την αύξηση της γλυκόζης και απελευθερώνει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη επιτρέπει στην γλυκόζη να μπει στο συκώτι,στους μύες και στα λιποκύτταρα. Οταν το ζάχαρο στο αίμα αρχίζει να πέφτει,τα επίπεδα της ινσουλίνης πέφτουν και αυτά. Ο κύκλος αυτός γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Τρώμε ένα γεύμα,η γλυκόζη ανεβαίνει,η ινσουλίνη ανεβαίνει,η γλυκόζη πέφτει και η ινσουλίνη πέφτει. Τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι χαμηλότερα κυρίως το πρωί,επειδή έχουν περάσει τουλάχιστον 8 ώρες από το τελευταίο μας γεύμα.

Η ινσουλίνη δεν ρυθμίζει μόνο το ζάχαρο στο αίμα,δίνει σήμα στους μύες να ξεκινήσουν την πρωτεϊνοσύνθσεη. Επίσης εμποδίζει την λιπόλυση(τη διάσπαση του λίπους) και προωθεί την λιπογενεση(την δημιουργία του λίπους).

Η τελευταία της ιδιότητα την έχει κάνει τόσο μισητή. Πολλοί κάνουν στροφή σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες ή δίνουν όλη τους της σημασία σε γλυκαιμικούς δείκτες και φορτία με τον φόβο ότι πολλοί υδατάνθρακες->υψηλή ινσουλίνη->αυξημένη λιποσύνθεση/μειωμένη λιπόλυση->αυξημένο σωματικό λίπος->παχυσαρκία. Με την ίδια λογική πιστεύουν και το αντίθετο οτι λίγοι υδατάνθρακες->…->μειωμένο σωματικό λίπος.

Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι βασισμένος σε κάποιους μύθους και τώρα ξεκινάμε να τους ξεδιαλύνουμε.

Μύθος:Πολλοί υδατάνθρακες οδηγούν σε χρονικά αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης

Πραγματικότητα: Η ινσουλίνη είναι αυξημένη μόνο μετά από ένα γεύμα σε υγειή άτομα

Πολλοί πιστεύουν ότι όσο τρώνε γεύματα με πολλούς υδατάνθρακες θα αποκτήσουν μεγαλύτερα επίπεδα ινσουλίνης,όσο περνά ο καιρός,με αποτέλεσμα η λιπογενεση να ξεπεράσει την λιπόλυση. Σε υγειή άτομα όμως,η ινσουλίνη ανεβαίνει μονο μετά από γεύματα. Οταν δεν τρώμε ή κοιμόμαστε,η λιπόλυση θα ξεπεράσει την λιπογένεση. Ορίστε ένα σχεδιαγραμματάκι που δείχνει τον κύκλο λιπογένεσης/λιπόλυσης που δείχνει ότι ανα 24 ώρες,ο κύκλος θα έχει ισορροπήσει,εφόσον οι θερμίδες κρατούνται σταθερές.

Υπάρχουν επίσης πολιτισμοί με υψηλή κατανάλωση υδατανθρακών που είναι αδύνατοι,όπως στην Okinawa .Τέλος,αν η πρόσληψη ενέργειας είναι χαμηλότερη από την κατανάλωση ενέργειας,ακόμα και μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες θα έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο βάρους.

Μύθος:Οι υδατάνθρακες ανεβάζουν την ινσουλίνη,που ανεβάζει την αποθήκευση λίπους

Πραγματικότητα: Το σώμα μπορεί να συνθέσει και να αποθηκεύσει λίπος ακόμα και όταν η ινσουλίνη είναι χαμηλή

Πολύς κόσμος νομίζει ότι η ινσουλίνη είναι ο μόνος τρόπος για να αποθηκεύσουμε λίπος. Αμ δε! Το σώμα έχει και άλλους τρόπους να αποθηκεύσει λίπος ακόμα και όταν η ινσουλίνη είναι χαμηλή. Υπάρχει μια ορμόνη,η ορμονικά ευαίσθητη λιπαση,που βοηθά να κάψει το λίπος και όταν η ινσουλίνη είναι υψηλή,εμποδίζει την λειτουργία της.

Όμως το λίπος θα εμποδίσει και αυτό την λειτουργία της ορμονικα ευαισθητη λιπαση όπως βλέπουμε και εδώ. Αυτό μας λέει ότι και 0 υδατάνθρακες να φάτε,αν οι θερμίδες που καταναλώνετε ξεπερνάνε αυτές που καίτε,δεν θα αδυνατίσετε.

Μύθος: Οι υδατάνθρακες είναι το μόνο αίτιο παραγωγης της ινσουλίνης

Πραγματικότητα: Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να προκαλεσει παραγωγή ινσουλίνης

Από τους μεγαλύτερους μύθους εκεί έξω,ότι μονο οι υδατάνθρακες οφείλονται για την παραγωγή της ινσουλίνης. Μια πρόσφατη έρευνα μας απέδειξε κάτι άλλο,ότι και η πρωτεΐνη μπορεί να ανεβάσει την ινσουλίνη. Συγκρίθηκαν 2 γεύματα,το ένα είχε 21 γραμμάρια πρωτείνη και 125 γραμμάρια υδατάνθρακα,ενώ το άλλο είχε 75 γραμμάρια πρωτείνη και 75 γραμμάρια υδατάνθρακα. Παρακάτω έχουμε δύο πινακάκαι που μας δείχνουν κάτι αρκετά ενδιαφέρον

Εκκριση ινσουλίνης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γεύματος

Ζαχαρο αιματος μετά από το πρώτο και το δεύτερο γευμα

Τι παρατηρούμε;;; Οτι η έκκριση ινσουλίνης στο γεύμα με τους λιγότερους υδατάνθρακες και την περισσότερη πρωτεΐνη ήταν ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ από το γεύμα με τους περισσότερους υδατάνθρακες. Πρέπει να κρατήσουμε ότι το γεύμα με την λιγότερη ινσουλίνη είχε σχεδόν διπλάσιους υδατάνθρακες και μεγαλύτερη αύξηση στο ζάχαρο του αίματος.

Οπότε κρατάμε ότι η πρωτείνη είναι επίσης ένας  δρόμος με τον οποίο το σώμα παράγει ινσουλίνη.

Μύθος: Αφού οι διαβητικοί κάνουν ενέσεις ινσουλίνης και παίρνουν βάρος,αυτό σημαίνει ότι η ινσουλίνη είναι ο λόγος που οι μη διαβητικοί παχαίνουν

Πραγματικότητα: Η αμυλίνη παράγεται μαζί με την ινσουλίνη σε μη διαβητικούς. Η αμυλίνη έχει λιποδιαλυτικές ικανότητες και μειώνει την πείνα

 Η αμυλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάνκρεας την ίδια στιγμή που παράγεται και η ινσουλίνη. Εχει φανεί ότι μειώνει την πείνα και ότι προωθεί την λιπόλυση.

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν αμυλίνη και η έκκριση της αμυλίνης δεν είναι τόσο καλή,στους ανρθώπους με διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει ένα φάρμακο,που μιμείται την δράση της αμυλίνης που προάγει χάσιμο βάρους στους διαβητικούς.

Τώρα θα κάνουμε αναφορά σε ένα από τα μεγάλα “μυστήρια” του διατροφικού κόσμου:

Τα γαλακτοκομικά παράγουν αρκετή ινσουλίνη,αλλά δεν προκαλούν την απόκτηση κιλών

Σίγουρα όσοι έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο θα έχετε ακούσει την “λογική” ότι τα γαλακτοκομικά παχαίνουν και πως οι bodybuilders τα κόβουν κατά την προετοιμασία τους ή και ακόμα δεν τα βάζουν ποτέ στο στόμα του. Πρόσφατα ένας από τους πελάτες του Ανδρέα,έλεγε σε έναν γυμναστή ότι έχασε λίπος ενώ έπινε γάλα και ο γυμναστής είχε φρικάρει,λέγοντας ότι αυτό δεν γίνεται. . .Ναι οκ,ότι πει.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά παράγουν χαμηλές συγκεντρώσεις ζαχάρου στο αίμα,μπορούν να παράγουν πάρα πολύ ινσουλίνη. Σε μια έρευνα,γαλακτοκομικά προϊόντα παρήγαγαν ίση ή και περισσότερη ινσουλίνη από το λευκό ψωμί.

Ομως παρόλες τις συσχετίσεις μεταξύ ινσουλίνης και γαλακτοκομικών,δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά μας “παχαίνουν”. Αυτό έχει φανεί σε αρκετές έρευνες όπως εδώ,εδώ και εδώ.

Μερικές έξτρα έρευνες μας δείχνουν λίγ πολύ τα ίδια,οπως ότι αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν άλλαξε την σύσταση του σώματος(πολύ πιο σημαντικό από το να μείνουμε απλά στα ίδια κιλά),δεν υπήρξε πρόβλημα στο χάσιμο κιλών και δεν υπήρξε αλλαγή στο ποσοστό του σωματικού λίπους.

Τώρα διαβάστε όλη την σειρά

Μπορείτε να βρείτε όλη την σειρά της ινσουλίνης,στην παρακάτω διεύθυνση

Insulin…An undeserved bad reputation

Στο τέλος θα δείτε και το λινκ για την συνέχεια του άρθρου. Είναι συνολικά 5 άρθρα τα οποία αν έχετε την παραμικρή επαφή με ινσουλίνη,διατροφή και άσκηση καλά θα κάνετε να διαβάσετε. Είναι σίγουρο ότι το μυαλό σας θα ανοίξει λίγο παραπάνω και θα μπορέσετε να γίνεται πιο κριτικοί όταν σας λένε κάτι στο γυμναστήριο,στα περιοδικά ή και στα forum. Εγραψα πράγματα μόνο από τα 3 άρθρα και άφησα τα άλλα 2 για να τα διαβάσετε. Πολύ ωραία επίσης είναι και τα σχόλια όπου ο James απαντά σε ερωτήσεις και προσπαθεί να ξεπαστρέψει τυχόν trolls.

Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε και να μην βαρεθείτε με ένα τόσο τεχνικό θέμα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: