fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

30 μέρες,15 μαθήματα και παρατηρήσεις

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Επισήμως έχω κλείσει 30 ημέρες στο γυμναστήριο και πέρα από κάνα δυο φορές που εύχομαι να είχα υπερδυνάμεις και να διέλυα κάποια άτομα,οι υπόλοιπες μέρες έχουν περάσει αρκετά ευχάριστα,προς μεγάλη μου χαρά.

Σκέφτηκα οπότε,να πιέσω την τρομερή μου μνήμη και να γράψω 15 πραγματάκια που έχω μάθει ή παρατηρήσει τις ημέρες που έχω περάσει εκεί!Για πάμε!

  1. Ανύπαρκτα πόδια. Μπορει να έχουν γάμπες(όσοι παίρνουν φάρμακο) αλλά τετρακέφαλοι και μηριαίοι δικέφαλοι είναι ανύπαρκτοι. Γιατί γίνεται αυτό; Δεν κάνουν καθίσματα πέρα από κάτι βλακείες στο smith,δεν κάνουν άρσεις θανάτου με κλειστά τα πόδια(οι επαναλήψεις που κάνετε ΚΑΙ ΕΚΕΙ στο smith δεν μετράνε παιδιά). Καλά τα μπράτσα αλλά η παρακάτω εικόνα δεν θα αρέσει σε κανέναν(και καμμία) το καλοκαίρι
  2. Η αγαπημένη μου ατάκα,ειδικά σε μικρά παιδιά που είναι αδύνατα είναι η “Τρώω τρώω και δεν μπορώ να πάρω!”. Εκει πέρα τους λέω να μου πουν τί έχουν φάει όλη μέρα και θα μου πούνε “Εεεε έχω φάει 2 αυγά αλλά έτυχε,συνήθως τρώω πιο πολύ”. Ούτε ψέμματα δεν μπορούν να πουν τα καλά μου! Λίγες μέρες μετά,θα έρθουν για προπόνηση κατά τις 6 το απόγευμα,θα τους ρωτήσω τί έχουν φάει,θα πουν “Ενα πιάτο φασολάκια” και θα βάλω τα κλάμματα. . .
  3. Θα έρθουν γεματούληδες/γεματούλες που θέλουν να χάσουν και θα κάνουν μόνο διάδρομο/ελλειπτικό/ποδήλατο για να χάσουν. Αρχικά αυτό δεν με ένοιαζε αλλα όταν συνειδητοποίησα ότι αερόβιο μηχάνημα=ρεύμα=λογαριασμοί=πιθανό οικονομικό θέμα,αποφάσισα να τους αρχίσω με κάποιες “μεταβολικές” προπονήσεις(κατάρα δεν μαρέσει ο χαρακτηρισμός),κάποια δηλαδή μορφή κυκλικού προγράμματος που θα τους διαλύσει μέσα σε 45-60 λεπτά και θα τους κάνει ανίκανους μετά να κάνουν αερόβια για το κάτι έξτρα. Είναι μια καλή λύση μπορώ να πω που όχι μόνο βοηθά το γυμναστήριο,αλλά τους προσαρμόζει και σε μια μορφή άσκησης με νόημα και αποτελέσματα.
  4. Συνεχίζοντας από το 3 όμως,ΠΡΟΣΟΧΗ ειδικά με άτομα που έχουν παραπανίσια κιλά. Είχα κάποιον να μου έρθει χθες,μετά από μία μεταβολική προπόνηση και να μου παραπονιέται για πόνο στο γόνατο. Ενοιωσα άσχημα όχι γιατί θα έπαθε κάτι το γόνατό του,η τεχνική του ήταν μια χαρά οπότε απλά περιμένουμε να αναρρώσει,αλλά επειδή έμεινε εκτός γυμναστικής κάποιες μέρες αφού πόναγε,για διάφορους λόγους έφαγε αρκετά και πήρε όσα κιλά είχε χάσει.
  5. Πλέον έχω γίνει μάντης στο τι σκέφτονται οι γυναίκες,ειδικά όταν με πλησιάζουν και θέλουν να τους γράψω ένα πρόγραμμα. Συζήτηση
    Γυναίκα: Γεια!Μπορείς να μου γράψεις ένα πρόγραμμα;;;;
    Φώτης:Φυσικά,συμπλήρωσε εδώ το δελτίο υγείας!
    ~το συμπληρώνει και αφήνει ΠΑΝΤΑ κενό το “επιθυμητός στόχος”~
    Φώτης: Ασε με να μαντέψω,θέλεις να φτιάξεις τους γλουτούς σου,να πέσει η κοιλιά και γενικά να δεις μια σύσφιξη στο σώμα,έτσι;
    Γυναίκα:Ναι ναι!!!
    Φώτης:Ωραία,τώρα επέτρεψε μου να μαντέψω ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΟΥ!!! 69Χ-ΧΧΧΧΧΧΧ
    Γυναίκα:ΩΧ!!!ΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΑΥΤO;;;;;
    Φώτης:Χα,σε παρακαλώ. . .
    ~εννοείται πως δεν θυμάται ότι συμπλήρωσε το τηλέφωνο στην αρχή του δελτίου υγείας μπαχααχαχαχαχαχαχα~
  6. Το βαθύ κάθισμα είναι ίσως η πιο δολοφονημένη άσκηση στο γυμναστήριο. Παρόλο που νόμιζα ότι ο κόσμος είναι ανίκανος να κάνει εύκολα μία επαναλάληψη που να μην με κάνει να θέλω να καρφώσω το μάτι μου με ένα μολύβι,βγήκα λάθος! Σίγουρα υπάρχουν αρκετά λάθη,αλλά διορθώνονται εύκολα! Τα πιο αποτελεσματικά tips που έχω χρησιμοποιήσει είναι πόδια λίγο πιο ανοιχτά από το άνοιγμα των ώμων(αν υπάρχει θέμα θα τους πω να τα ανοίξουν λίγο παραπάνω),οι μύτες των ποδιών να κοιτάνε εξωτερικά,να προσπαθήσουν να κρατήσουν την πλάτη τους ψηλά και τέλος να τους μάθω το κάθισμα φανάρι που αναφέρω εδώ. Υπερηφανεύομαι ότι μπορώ σε 1-2 σετ να μάθω τέλεια σε κάποιον ενα βαθύ κάθισμα και είμαι χαρούμενος για αυτό!
  7. Τα γάντια είναι ένας καλός τρόπος για να μην τραυματίσετε τις παλάμες σας,να μοιάζετε με μηχανόβιοι μπέμπηδες,να μην αναπτυχθεί ποτέ η λαβή σας ή οι πήχεις σας και να κάνετε όλους τους παλιούς που χρησιμοποιούσαν κιμωλια να κλαίνει στους τάφους τους. Πετάχτε τα τώρα και κάντε μια αλλαγή

    Εμμμ όχι. . .

  8.  Ο κόσμος είναι κολλημένος με το “πιάσιμο”. Αν μια άσκηση δεν τους πιάνει ΚΑΘΕ φορά κάπου τότε νοιώθουν ότι δεν κάνουν κάτι. Χθες είχα ένα παιδάκι να μου πει με απαγοήτευση “δεν πονάω”. Παρόλο που όσους προπονώ θα με πουν τέρας και ότι όταν μου λένε “έχω πιαστεί” ή “νοιώθω ένα κάψιμο εδώ” τους απαντώ “τέλεια!σημαίνει ότι κάνουμε κάτι”,ρώτησα το παιδάκι τί εννοεί. Αυτό μου είπε ότι περίμενε ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ,για να νοιώθει ότι κάνει κάτι. Είναι άσχημο που σε αυτό το παιδάκι δεν έχουν πει οτιδήποτε για προσαρμογή στην προπόνηση και πως είναι λογικό να μην πονά κάθε φορά. Σκοπεύω να το διορθώσω όμως αυτό,με όσο χρόνο έχω στην διάθεσή μου.
  9. Πλέον γίνομαι εξαιρετικά γνωστός για τις καμμένες απαντήσεις που δίνω σε αθλούμενους!Να μερικά παραδείγματα!
    “Δηλαδή λες ότι η διατροφή και η άσκηση συνδιάζονται;;;”
    “Είναι σαν να με ρωτάς αν συνδιάζονται η εισπνοή και η εκπνοή””Πώς μπορώ να χάσω βάρος γρήγορα;”
    “Nα σταματήσεις να τρως ή να σταματήσεις το νερό ή να κόψεις ένα πόδι ή χέρι.”

    “Ενας personal μου πρότεινε corn flakes με γάλα το βράδυ,για να χάσω.Καλά είναι;”
    “Για τον personal που θα σε έχει για πάντα πελάτη,ναι μια χαρά είναι”

    Και άλλα αρκετά!

  10. Δυστυχώς τα γυμναστήρια στυλ σιδεράδικου,με τους μαύρους βρώμικους και ξεχαρβαλωμένους αλτήρες,τις πλάκες που έχουν φθαρεί σε σημείο που είναι 1 κιλό μείον από αυτό που γράφεται πάνω,δεν θα επιβιώσουν και πολύ. Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια που θυμίζουν σιδεράδικο στο εξωτερικό που παίζουν metal,έχουν πολλά squat rack,έλκηθρα και τα βάρη πετιούνται αριστερά και δεξιά αλλά σε αυτά υπάρχουν πράγματα που λείπουν από ενα σιδεράδικο στην Ελλάδα. Υπάρχουν σίγουρα γυναίκες που πηγαίνουν εκεί χωρίς να φοβούνται,ξέρουν ότι τα βάρη δεν θα τις κάνουν κτήνη,υπάρχει η αίσθηση της ομάδας γιατί όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους και οι γυμναστές ειναι τόσο σοβαροί και καλοί στην δουλειά τους που ο κόσμος δεν χρειάζεται να καταφύγει σε αναβολικά για να δει αποτελέσματα. Δεν λέω ότι όσοι στην Ελλάδα έχουν κορμάρα παίρνουν αναβολικά,αλλά από ένα σημείο και μετά το 5 φορές την εβδομάδα,μια μυϊκή ομάδα την ημέρα,σταματά να δουλεύει και πρέπει να βρούμε κάτι άλλο,πέρα από το 3Χ10.Όπως έχει πει και ο Dan John,τα πάντα δουλεύουν. . . . . . .για τουλάχιστον 2 βδομάδες. Οπότε μην κάθεστε και λέτε ότι έχετε αποτελέσματα στο γυμναστηριο με το πρόγραμμα που σας έχουν βάλει και κάνετε μόνο 2 βδομάδες προπονήσεις. Οταν φτάσετε το χρόνο,ρίξτε μια ειλικρινή ματιά στο τί έχετε καταφέρει μέχρι τότε.
  11. Τί σκατά κόλλημα είναι αυτό με τους personal trainers να ακολουθούν οι πελάτες τους bodybuilding προγράμματα,να μην κρατάνε σε ένα φύλλο χαρτί το πρόγραμμα,να μην γράφουν τις επαναλήψεις,τα σετ,τα κιλά και την ξεκούραση ανάμεσα στις ασκήσεις,να ρωτάνε τους πελάτες τί ασκήσεις θα θέλανε να κάνουν σήμερα,να περιλαμβάνουν στην ώρα που πληρώνονται και τα 10-20 λεπτά διάδρομο για ζέσταμα. Επειδή μπορεί να σε βοηθήσουν σε μερικές επαναλήψεις οταν έχει κολλήσει αξίζει να πληρώνονται για κάτι τέτοιο; Στο εξωτερικό αν δεν βγάλεις και δείξεις το πρόγραμμα στον πελάτη,δεν του κανεις μια αξιολογηση να δεις πως κινείται και δεν σημειώνεις την πρόοδό του,δεν θα πετύχεις. Αυτός είναι κ ο λόγος ίσως που οι personal στο εξωτερικό βγάζουν τόσα πολλά λεφτά και εδώ είναι φτωχαδάκια

    Καλά τα μπράτσα αλλά θελουμε και άλλα

  12. Ο κόσμος δεν νοιάζεται για το πως κινείται,τον νοιάζει μόνο να λέει ότι κάνει γυμναστική και ας είναι παντελώς ανίκανος να κινηθεί. Πριν λίγες μέρες είχα ένα παιδάκι που έκανα καιρό βάρη και είχε βγει 2ος από ότι μου είπε στους Πανελλήνιους αγώνες Tae Kwon Do. Του έβγαλα ένα σύντομο αλλά ζόρικο πρόγραμμα,που την μέρα που ήρθε είχαμε να κάνουμε βαθιά καθίσματα και κωπηλατική με μπάρα,μεταξύ άλλων. Του δίνω τις οδηγίες για το στήσιμο στο βαθύ κάθισμα,του λέω να πραγματοποιήσει μερικές επαναλήψεις πριν βάλουμε βάρος και φροντίζω να κάνω μόνος μου 5 επαναλήψεις για να δει το επιθυμητό βάθος και στήσιμο του σώματος. Το ύφος που μου έριξε όταν του είπα να κατέβει κάτω ηταν ενας συνδιασμός προβάτου,αγελάδας και κατσίκας.”Δεν μπορώ να κατεβω κάτω. . . ”
    “Τί;”
    “Δεν μπορώ καν να λυγίσω τα ποδια μου,πώς κατέβηκες τόσο κάτω πριν;;;;”
    “@)(&$(#)@&$(@!&^$(@!&$#)(@!$(*@!&$(@&$@(*&$(*@!&$(@*”

    ΑΡΓΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚ

    Περιττό να πω ότι η κωπηλατική τον ενοχλούσε στην μέση παρόλο που είχε καλό στήσιμο και ακολούθησε μια σχετικά ήσυχη στιγμή όπου δεν μπορούσε να καταλάβει πως,κάτι ασκήσεις που μέχρι και ο χλεχλες ο γυμναστής(για μένα λέω) μπορούσε να κάνει και αυτός αδυνατούσε. Το παιδί δεν είχε προπονήσει ποτέ τα πόδια του,επειδή λόγω αθλήματος είχαν έναν Χ “‘ογκο” αλλά η ποιότητα κίνησής του πέρα από τις κλωτσιές ήταν τρομακτική.
    Οπότε δεκτό το επιχείρημα “δεν σηκώνω βάρη γιατι δεν θέλω να χάσω την κίνησή μου” αλλά αν εγώ που σηκώνω βάρη είμαι 100 φορές πιο ευκίνητος από εσάς,τότε μήηηηηηηηπως,λέω,μήηηηηηηηπως δεν φταίνε τα βάρη μόνο; Εχω ήδη διδάξει το βαθύ κάθισμα σε καμμιά 20αρια άτομα και ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ μπόρεσε να το κάνει σωστά,το ίδιο άτομο που όπως έγραψα παραπάνω,τον ενοχλούσε το γόνατό του μετά. Α ρε Πέτρο,μοναδικός μεν,άτυχος δεν

Και με αυτό τελειώσε και το σημερινό άρθρο! Ναι ναι,ξέρω είπα 15 μαθήματα και παρατηρήσεις αλλά δεν μου βγαίνανε τόσα από την αρχή οπότε είπα να αφήσω τον τίτλο με τα νουμερα 30 και 15 που είναι πιο πιασάρικα!
Καλό Σαββατοκύριακο παιδιάαααααα!

5 responses to “30 μέρες,15 μαθήματα και παρατηρήσεις

  1. Δημήτρης July 16, 2012 at 11:45 am

    Καταρχην να σου πω οτι σε παρακολουθω καιρο και χαιρομαι που αν και δεν εκανες τις φυσιολογικες σπουδες διαβαζεις πολυ και ετσι υπερκαλυπτεις τις απαιτησεις που θα μπορουσε να εχει καποιος απο εναν personal trainer.
    Προσοχή ομως γιατι επεσες στην παγιδα σου!!!! Ενω συνηθως αμφισβητεις τα παντα και ετσι εχεις φτασει να γνωρισεις πολλα…δεν αμφισβητεις τον ιδιο σου τον εαυτο οσο θα επρεπε. Και ουσιαστικα αναφερομαι στην περιπτωση του Πετρου με το γονατο. Εκει λυπαμαι αλλα εχεις λαθος αντιμετωπιση.
    Θα σου μιλησω και για τη δικη μου περιπτωση για να μην μπορεσεις να με αμφισβητησεις και πολυ 🙂
    Μπορω να κανω ευκολα πολλες απο τις ασκησεις που δειχνει ο Ido Portal που τοσο θαυμαζεις συμπεριλαμβανομενων πολλων στατικων ασκησεων δυναμης και ισορροπίας όπως και ακροβατικες (συνδυασμους απο backflips – ουσιαστικα ενοργανη εδαφους).
    Και ομως ΔΕΝ μπορω να τρεξω πανω απο ενα γυρο στο γηπεδο γιατι το γονατο αρχιζει και με ποναει…(και πιστεψε με δεν ειναι θεμα τεχνικης)
    Γιατι πολυ απλα, οπως μου ειπε ενας ορθοπεδικος (απο τους καλους στρατιωτικους γιατρους που εχει κανει και αθλιατρος), δεν ειναι ολες οι ασκησεις για ολους. Ακομα και αν κανεις κατι με τελεια τεχνικη, μπορει ο οργανισμος σου να μην το αποδεχεται. Υπαρχουν παντα οι εξαιρεσεις λοιπον που κανουν τον κανονα. Τελεια τεχνικη για καποιους…ζημιά σε λιγους.
    Προσωπικα εχω μια μικρη μορφη εκφυλισμου στο γονατο (θα επαιρνε εγχειριση με μικρο καθαρισμα αλλα και αλλοι γιατροι μου ειπαν οτι δεν αξιζει) που σε συγκεκριμενες κινησεις με κραδασμους οδηγει κατευθειαν σε φλεγμονη στο γονατο (και μετα 2-3 μερες παγο και αποχη απο ασκηση για να περασει)

    Και για να επανελθουμε στον Πετρο, μηπως τελικα η ασκηση αν και φαινεται σωστη ειναι λαθος για τον συγκεκριμενο αθλουμενο; Μηπως και ο Πετρος εχει λογω ηλικιας (πολυ πιθανο) καποιο μικρο εκφυλισμο (οχι παντα ευκολο να εντοπιστει – 2 χρονια τραβιεμαι στους γιατρους για να μου βρουν τι εχω και 2 μαγνητικες τις οποιες τις πηγαινα δεξια και αριστερα)

    Υπαρχει λογος που οι ορθοπεδικοι λενε οχι στα βαθια καθισματα. Ακομα και με σωστη τεχνικη. Καποια στιγμη που θα κανει το λαθος ο ασκουμενος (δεν εσφιγγε καλα τους μυς γιατι ειχε ξενυχτησει το προηγουμενο βραδυ, εβαλε πολυ βαρος και παραπατησε, εχει εκφυλισμο στο γονατο και δεν το ξερει) η ζημια μπορει να ειναι μεγαλη (το γονατο ειναι απο τις βασικες αρθρωσεις που τις χρησιμοποιεις εντονα καθημερινα). Για αυτο προτεινουν να κανεις εναλλακτικες ασκησεις. Οχι γιατι δε γνωριζουν οτι μπορει να γινει και σωστα η ασκηση χωρις προβλημα. Αλλα γιατι το ρισκο ειναι μεγαλο σε περιπτωση λαθους και οχι μονο για το γονατο.
    Ποσοι φευγουν με κυλη στην μεση μολις κανουν χαζομαρα στην συγκεκριμενη ασκηση; μπορεις να εγγυηθεις οτι στις 100 εκτελεσεις της ασκησης δεν θα κανουν λαθος στην μια;

    • fotakou July 16, 2012 at 7:32 pm

      Φίλε Δημήτρη καλησπέρα!

      Θα σου μιλήσω για την προσωπική μου περίπτωση και εγώ,που έχει να κάνει με,ευτυχώς,όχι τις “φυσιολογικές” σπουδές στην ελλάδα περί γυμναστικής για να μην μπορεσεις να με αμφισβητήσεις καθόλου 😀

      Το θεωρώ πολύ απαγοητευτικό να λέμε ότι μια άσκηση δεν είναι για κάποιον άνθρωπο,ειδικά για όταν μιλάμε για θεμελιώδεις κινήσεις του ανθρώπου όπως το κάθισμα. Είτε πιστεύουμε στο paleo lifestyle είτε όχι,πραγματοποιούμε καθίσματα όταν είμαστε μικροί,άσχετα που αρκετοί “ξεχνάμε” πως να το πραγματοποιήσουμε όσο περνάνε τα χρόνια αφού μιλάμε για ένα skill,and if you dont use it,you lose it.

      Στην περίπτωση του πέτρου είχα 2 επιλογές. Η να φερθώ όπως την πλειοψηφία του πληθυσμου,δηλαδή να του σταματήσουμε την άσκηση ή να βρουμε τρόπους για να την τροποποιησουμε,να της ευκολεψουμε ενω ταυτοχρονα τον κανουμε να την πραγματοποιησει με αρκετες επαναλήψεις ώστε πάλι να πάρει ένα training effect. Τί θα έκανες εσύ; Εγώ τελικά έκανα το δεύτερο,δεν παίζει να άφηνα άτομο που προπονω να έχει κάτι λιγότερο από το καλύτερο που θα μπορούσα να του προσφέρω. Πολλοί θα τον έβαζαν να έκανε κάτι εκτάσεις γονάτου και δεν θα τον ζόριζαν ποτέ. Δεν είναι έτσι η φιλοσοφία μου,προτιμώ να κάνω μία μείωση επιπέδου στην δυσκολία,παρά να τον πάω στην βάση της γυμναστικής πυραμίδας,τις ασκήσεις που βάζουν αυτοί που βαριούνται να σκεφτούν λίγο παραπάνω από το κανονικό. Και δεν έχουμε μιλήσει καν για μασάζ που μπορεί να κάνει μόνος του ώστε να καταπραύνει τον πόνο και να λύσει τυχόν trigger points.

      Ναι φίλε μου,ο γιατρός σου έχει,δίκαιο,δεν είναι όλες οι ασκήσεις για όλους γιατί ακόμα και αν τις κάνουν με τέλεια τεχνική μπορεί να υπάρχουν προβλήματα. Και τι σημαίνει αυτό δηλαδή,ότι ασκήσεις που εκτελούμε με τέλεια τεχνική πρέπει να σταματήσουμε να τις κάνουμε; Ναι εντάξει τα βαθιά καθίσματα μπορεί να πονέσουν γόνατα,οσφυϊκή/θωρακική μοίρα,οι άρσεις θανάτου να τραυματίσουν την μέση σου,ο παγκος τους καρπούς τους ώμους και τις ωμοπλατες,οι στρατιωτικές πιέσεις τους ώμους και την μέση αν δεν έχεις καλή κινητικότητα στην θωρακική μοίρα,οι ασκήσεις με το ένα πόδι να δουλεύει κυρίως σαν τις προβολές μπορούν να ενοχλήσουν την ιερολαγονια αρθρωση,οι ασκήσεις τύπου γέφυρας για τους γλουτούς να σε πονέσουν στην μέση αν δεν νοιώθεις τους γλουτούς,οι βυθίσεις και οι κάμψεις μπορεί να ενοχλήσουν στους καρπούς,τους ώμους και τον λαιμό(οι κάμψεις) αν ο ασκούμενος δεν διατηρήσει ουδέτερη αυχενική μοίρα σε σχέση με τη σπονδυλική στήλη.οι έλξεις στο μονόζυγο μπορεί να ερεθίσουν τον τένοντα των δικεφάλων,οι κοιλιακοί όλοι ξέρουμε ότι ίσως ενοχλήσουν την μέση κλπ κλπ Ολα αυτά έχουν μέσα ένα ΜΠΟΡΕΙ και ένα ΙΣΩΣ.

      Τι και που το λένε οι γιατροί να μην κάνουν κάτι; Οι γιατροί πριν κάποια χρόνια πρότειναν το κάπνισμα για την υγεία της καρδιάς. Εχουμε άτομα που καπνίζουν και δεν βάζουν ζώνη στο αμάξι και ανησυχούμε για μία στις εκατό επαναλήψεις να μην γίνει σωστά; Ενα στοπ να περάσεις κατα λάθος μπορει να πεθάνεις,ούτε καν να σε ενοχλήσει μια άρθρωση. Είναι λόγος αυτός να σταματήσουμε τις ασκήσεις; Ποιες ασκήσεις δηλαδή είναι σωστές αν όχι αυτές που χρησιμοποιούμε σε κινήσεις όπως κάθισμα,πίεση και τράβηγμα; Μπορείς να περπατάς απλά και να στραμπουλήξεις τον αστράγαλο,να κόψουμε και το περπάτημα μήπως;

      Καταλαβαίνω ότι η κουβέντα σου έγινε πάνω στο βαθύ καθισμα,αλλά δεν το θεωρώ κακό να κάνω μια γενίκευση αφού το άρθρο έχει να κάνει γενικά με γυμναστική και η απάντηση σου για ασκήσεις που ίσως καποιος να μην μπορεί να κάνει. Μπορούμε να βρούμε πολλές έρευνες για ασκήσεις που καλό θα ήταν να μην κάναμε,αλλά κάποιοι προτιμάμε να σηκώσουμε το μεσαίο δάχτυλο και απλά να κάνουμε αυτό που ποθούμε. Ποιοί είναι σωστοί στην τελική; Κανένας,καθε πλευρά έχει κάτι να πει και δεν θα ήταν σωστό να είμαστε απόλυτοι.

      Τέλος,επειδη έπιασες στο σχόλιο σου τον Ido Portal,ένα άτομο που έχει μεγάλη εκτίμηση για το έργο του αλλά και τα κατορθώματά του,σε παρακαλώ να ποστάρεις ένα βίντεο σου όπου κάνεις έστω και 1 λεπτό κάποιες από τις κινήσεις που κάνει ο Ido και δεν μιλώ για γέφυρες και ρόδες,μιλώ για κατακόρυφο με το ένα χέρι όπου μένεις,freezes,planches,levers και άλλα. Πιστεύω ότι είναι αναμενόμενο μιας και “Μπορεις να κανεις ευκολα πολλες απο τις ασκησεις που δειχνει ο Ido Portal που τοσο θαυμαζω”.

      Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

  2. Ανδρέας Ζουρδός July 16, 2012 at 10:21 pm

    Eγώ δεν είμαι ειδικός όπως ο Φώτης σε θέματα κινησιολογίας αλλά έχω 14 χρόνια πείρα από βάρη οπότε θα δώσω τα 2 cents μου. Fact: Το 99% των αθλούμενων στα γυμναστήρια κάνουν λάθος τις ασκήσεις, και τις κάνουν με υπερβολικό φορτίο. Ακόμα και τον διάδρομο λάθος τον κάνουν αφού πιάνονται στις χειρολαβές, δημιουργώντας λάθος pattern στην κίνηση.Επίσης από το πώς σηκώνουν μέχρι το πώς αφήνουν τα βάρη δείχνουν ότι έχουν λανθασμένη στάση σώματος και σε πάρα πολλές καθημερινές δραστηριότητές τους, ειδικά όταν μιλάμε για παχύσαρκους το λάθος αυτό αθροίζεται χειρότερα.. Προσωπικά κάνω πάνω από 8-9 χρόνια κάθισμα με φορτία που είναι πάνω από τα 100 κιλά, και 12 χρόνια συνολικά από τότε που άρχισα να κάνω καθίσματα, και τα γόνατά μου δεν είχαν ποτέ πρόβλημα. Αλλά από την άλλη δεν έκανα ποτέ τον Ταρζάν σε αυτήν την άσκηση.

  3. Δημήτρης July 18, 2012 at 10:41 am

    εγραψα μια μακροσκελη απαντηση αλλα μαλλον δεν εφτασε ποτε.
    δεν εχει νοημα να ξαναγραψω ολοκληρη εκθεση ιδεων.
    απλα να πω οτι διαφωνω και να επαναλαβω:
    οι “σωστες ασκησεις” ειναι τεκμηριωμενες ως σωστες για σωστα γονατα.
    Οταν υπαρχει ηδη βλαβη, τοτε αυτο παυει να ισχυει.
    Αυτη ειναι η αποψη μου μετα την περιπετεια που περασα εγω μεχρι να βγαλω ακρη για το δικο μου προβλημα.

    • fotakou July 18, 2012 at 10:56 am

      Αν δεν εκθέταμε τις ιδέες μας στο πρώτο σημάδι δυσκολίας τότε δεν νομίζαμε να προχωράγαμε σαν ανθρώπινα όντα,αλλά δεκτόν. Να πω ότι δεν μου ηρθε κανένα email για comment approval οπότε ίσως να κολλησε η σύνδεσή σου;

      Για καλό ή κακό,δεν γίνεται να συμφωνούμε όλοι σε ότι κάνουμε. Οταν η επιστημονική κοινότητα σε συνδιασμό με την πρακτική γνώση βρουν μια μορφή assessment για το ποιες ασκήσεις μπορούν να κάνουν κάποια γόνατα,να σαι σίγουρος ότι θα γράψω για αυτό και θα το χρησιμοποιήσω.

      Μέχρι τότε,επιλέγουμε,αποτελέσματα ή spinning our wheels. Εγώ θέλω αποτελέσματα και όχι να θεωρούν ότι δεν ασχολήθηκα με κάποιον

      Cheers

Leave a comment