fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

I.A.F.A. College:Μια μικρή εισαγωγή

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Σήμερα έχουμε ένα άρθρο που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί κάτι σαν τον φόρο τιμής για τα σεμινάρια του I.A.F.A. που παρακολούθησα πριν λίγο καιρό. Το κάνω αυτό κυρίως επειδή ήταν μια εξαίσια εμπειρία παρόλο το πρωϊνό ξύπνημα και την αδυναμία μου να ξενυχτώ όσο ξέφρανα θα ήθελα αλλά και επειδή πολλά άτομα εκεί έξω μπορεί να θέλουν να κάνουν τα σεμινάρια αλλά μιας και δεν υπάρχει κάποιος ή κάτι πέρα από το site της I.AF.A. που να παρουσιάζει τα σεμινάρια από μια σκοπιά διαφορετική από αυτή του ιδιοκτήτη της σχολής,να δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να τα ξεκινήσουν. Η σύντομη απάντηση σε αυτά τα άτομα είναι ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΤΕ. Αν έχετε έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον για οποιαδήποτε μορφή του fitness,τότε θα γνωρίσετε ενδιαφέρονται άτομα όπου θα μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και θα σας εμπνεύσουν να γίνεται καλύτεροι(τουλάχιστον αυτό έγινε με μένα!)

Τα κουκλιά στα σεμινάρια που ήμουν και 2 άκυροι τύποι που πέρναγαν απέξω!

Αρχικά να υπενθυμίσω,ότι δεν αναφέρομαι σε ολα τα σεμινάρια του I.A.F.A. αλλά σε αυτά που παρακολούθησα εγώ,με το όνομα Weight and Personal training. Τα πολύ βασικά θα τα ξέρετε όλοι λίγο πολύ που ενδιαφέρεστε,τα μαθήματα είναι κάποια Σαββατοκύριακα,συνήθως απογευματινές ώρες την μία μέρα και βραδινές την άλλη. Τα μαθήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που πρέπει να έχει έρθει σε επαφή κάποιος αν θέλει να ασχοληθεί με το personal ή την προπόνηση με βάρη. Αναφορικά μιλάμε για όλες τις πτυχές της διατροφής,σχεδιασμό προγραμμάτων,βασική απομονωτική ανατομία,επίδειξη ασκήσεων,σωματικές μετρήσεις λίπους,διάφορους τραυματισμούς και πως αντιμετοπίζονται,μία μεγάλη σειρά αερόβιων προγραμμάτων είτε είναι yoga και pillates είτε προγράμματα στο step και με λάστιχα και άλλα αρκετά. Ότι φανταστήκατε ότι μπορεί να έχει να κάνει με το σώμα,το μαθαίνετε και αποκτάτε μια βασική ιδέα. Προφανώς επειδή μιλάμε για ένα από τα πιο περίπλοκα και τρομερά συστήματα στο κόσμο,το ανθρώπινο σώμα,δεν προλαβαίνετε να μάθετε κάτι εις βάθος,αλλά αυτός είναι και κάπως ο σκοπός του I.A.F.A. να πάρετε διάφορα ερεθίσματα και να ψάξετε μετά μόνοι σας.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά ήρεμο και έχω πει πως μακάρι να ήταν έτσι όλη η εκπαίδευσή μας κατά την διάρκεια στη ζωή μας. Όχι βαρετή,όχι γεμάτη με “πρέπει και δεν πρέπει” αλλά ευχάριστη,με αρκετό περιθώριο για συζήτηση όχι μόνο μεταξύ μαθητών αλλά και διδασκόντων και μαθητών. Στην αρχή των σεμιναρίων πήραμε 2 εξαιρετικά καλογραμμένα βιβλία τα οποία,μέχρι και εγώ που θεωρώ τον εαυτό μου ψώνιο με το θέμα των συγραμμάτων και πιστεύω ότι αν διαβάσω κάτι για την γυμναστική ή την διατροφή από ελληνική πηγή θα γίνω πιο χαζός,τα βρήκα αρκετά καλογραμμένα. Όλη αυτή η ποιότητα οφείλεται στους δασκάλους και κυρίως στον τρομερό Σταύρο Δεδούκο για το οποίο έχω μιλήσει στα τελευταία άρθρα(όπως αυτό). Προς Θεού,δεν μειώνω κατά κάποιο τρόπο τους άλλους δασκάλους,αλλά ο Σταύρος είναι το άτομο που θα έχετε την περισσότερη επικοινωνία κατά τα σεμινάρια(αν και εσείς θέλετε βεβαια) και χαίρομαι που είναι ένα άτομο τόσο ανοιχτό σε ιδέες και όχι κολλημένος στα πιστεύω του,αφού η επιστημονική έρευνα μας δείχνει ότι όλα πρέπει να είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι ένα σημείο.

Απελευθερώστε το σώμα και το μυαλό σας

Το κάθε μάθημα έχει τη δική του μορφή,ανάλογα το είδος του. Αν πρόκειται για θεωρητικό μάθημα τότε θα μοιραστούν ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ έξτρα σημειώσεις για το μάθημα,θα γίνει μια παρουσίαση της θεωρίας και τότε θα μείνει χρόνος για συζήτηση και τυχόν απορίες. Έτσι και το μάθημα είναι πρακτικό τότε μας κάνουν μια μικρή εισαγωγή στο τι θα ακολουθήσει και ετοιμαστείτε να λιώσετε γιατί οι διδάσκοντες δεν θα σας λυπηθούν και η πιθανότητες λένε ότι δεν θα έχετε ξαναπροσπαθήσει τόσο σκληρά σε πρόγραμμα γυμναστικής. Μετά το μάθημα και αν μπορείτε να πάρετε κανονικά αναπνοή γίνεται μια συζήτηση για το βασανιστήριο στο οποίο υποβληθήκατε με ερωτήσεις όπως “γιατί είστε τόσο σκληροί”,”δεν μας λυπάστε” και το αγαπημένο μου “θα το πω στην μαμά μου,εντάξει;;;”.

Το σημαντικό όμως που πρέπει να κρατήσετε είναι το “συζήτηση”.Πάντα θα υπάρχει χρόνος για να συζητήσετε το αντικείμενου του μαθήματος ή και κάτι άσχετο έτσι και περισσεύει χρόνος και αυτό είναι εξαίσιο,κατά την ταπεινή μου γνώμη. Συχνά δεν θα συμφωνείτε με αυτό που ακούτε στην τάξη(ειδικά αν είστε σκληροπυρηνικός φαν του body building και πιστεύετε τυχον μπούρδες που δεν ισχύουν[υδατάνθρακες το βράδυ παχαίνουν,τα λιπαρά γίνονται λίπος,τρώμε κάθε 3 ώρες για τον μεταβολισμό μας]) και για αυτό ακριβώς τον λόγο,κάθε φορά θα υπάρχει χρόνος για περαιτέρω συζήτηση. Μπορεί να έχετε ακούσει τίποτα άλλο η μπορεί ακόμα και η εμπειρία σας να σας έχει δείξει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχετε ακούσει. Στα σεμινάρια προάγεται το πνεύμα της συζήτησης και θα ακούσετε και την άλλη άποψη από αυτή που πιστεύετε και τότε όχι μόνο θα μάθετε κάτι παραπάνω που μπορείτε να εφαρμόσετε πάνω σας όταν οι τωρινές σας πράξεις έχουν σταματήσει να φέρνουν αποτέλεσμα,αλλά θα έχετε και περισσότερες επιλογές για τους πελάτες σας αύριο μεθαύριο. Αν αυτό δεν σας φέρνει πιο κοντά στο να γίνεται επαγγελματίας στη δουλειά σας,δεν ξέρω τί μπορεί να σας φέρει.

Αν σας φαίνεται χαζό,τότε θα έχετε να δώσετε περιορισμένες επιλογές στους πελάτες σας.

Σαν σοβαρό πρόγραμμα,το I.A.F.A. έχει κάποιο είδος εξέτασης που χωρίζεται και αυτή σε 2 μέρη όπως τα μαθήματα,ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό. Το θεωρητικό έχει διαφορετικές ερωτήσεις που προέρχονται από την ύλη που έχει καλυφθεί σε όλη τη περίοδο των σεμιναρίων(ασκησολόγιο,διατροφή,εγγραφή προγραμμάτων και άλλα) ενώ το πρακτικό θα έχει την παρουσίαση της άσκησης που σας ζητήθηκε στο θεωρητικό μέρος. Εσείς καλείστε να πάρετε ένα συμμαθητή ή συμμαθήτριά σας και να τους καθοδηγίσετε στην σωστή εκτέλεση της άσκησης. Το κλίμα και σε αυτή τη φάση είναι χαλαρό και γενικά ο κόσμος όταν εξετάζεται μένει σοβαρός,όσο σίγουρος και αν είναι,επομένως έχει εξασφαλιστεί η ηρεμία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Φροντίστε όταν τελειώνουν οι συμμαθητές σας να χειροκροτάτε για εκείνους όχι μόνο επειδή μπορεί να τους φτιάξει το κέφι,αλλά και επειδή έτσι και δεν τα έχετε πάει τόσο καλά,ένα ζεστό χειροκρότημα στο τέλος,θα σας ανακουφίσει αρκετά!

Εγώ με τις μπούρδες μου αμφιβάλω αν πήρα έστω και παλαμάκι ^_^

Τί έμαθα από τα σεμινάρια; Αυτό σε ξεχωριστώ άρθρο την επόμενη βδομάδα! Σήμερα σκοπό είχα να κάνω μια μικρή παρουσίαση για τα σεμινάρια που θεωρώ σταθμό στη ζωή μου σαν γυμναστής και πιστεύω τα κατάφερα!Μαθήματα,αναθεωρήσεις και νέες πληροφορίες από το I.A.F.A. college,σε λίγες μέρες! Ευτυχισμένο το νέο σουκού!

Advertisements

One response to “I.A.F.A. College:Μια μικρή εισαγωγή

  1. Pingback: Τί συνέβη το 2012 | Souvlaki Fitness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: