fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

Δυναμικό Τρίαθλο,μία εισαγωγή

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Έχω ξαναπει ότι στην Ελλάδα γενικά,αργούμε να μάθουμε για οτιδήποτε έχει σημασία. Από λανθασμένες εντυπώσεις και δαιμονοποιήσεις τροφίμων μέχρι και δογματισμός σε θέματα που πλέον έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν κάποια βάση,στην χώρα μας είμαστε πολύ πίσω. Σίγουρα δεν είμαστε πίσω σε θέματα όπως η μόδα και η μουσική(αν και κάποιος ψαγμένος σε αυτά μπορεί να είχε αντίθετη άποψη) αλλά τουλάχιστον στον τομέα που εξετάζουμε σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα,το fitness,είμαστε πίσω.

Ένα περίτρανο παράδειγμα αποτελεί το άθλημα του Δυναμικού Τριάθλου ή όπως είναι γνωστό στο εξωτερικό,Powerlifting.

Chuck Vogelpohl

Τί είναι το Δυναμικό Τρίαθλο; Είναι ένα άθλημα που θυμίζει κάπως την Άρση Βαρών με την έννοια ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες βάρους και κάθε αθλούμενος καλείται να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις,όπου αν εκτελεστούν σωστά,η άσκηση είναι δεκτή και το σύνολο των κιλών(ή λίβρων) που σηκώθηκαν προστίθεται σε ένα σύνολο και αυτό τότε,θεωρείται το αγωνιστικό σύνολο κάθε αθλούμενου.

Οι κινήσεις είναι 3 από τις πιο γνωστές κινήσεις στον σύγχρονο κόσμο των αθλημάτων δύναμης. Αυτές είναι το κάθισμα,η πίεση πάγκου και οι άρσεις θανάτου. Κάθε κίνηση προφανώς έχει κάποιους όρους σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να εκτελεστεί αν θέλει ο αθλούμενος να θεωρηθεί δεκτή. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στις κινήσεις αυτές καθώς και σε μερικά βίντεο αφού “μία εικόνα είναι ίση με 1000 λέξεις”.

Το κάθισμα

Όπως θα είδατε στο παραπάνω βίντεο,που επί την ευκαιρία ήταν το πρώτο επίσημο βίντεο με κάθισμα Δυναμικού Τριάθλου που έφτασε αυτό το βάρος,το κάθισμα είναι κάπως διαφορετικό. Η θέση των ποδιών είναι κάπως πιο ανοιχτή για να μειώσει την απαίτηση για έξτρα σταθερότητα του κορμού ενώ το βάθος είναι το μισό συγκριτικά με αυτό του βαθέος καθίσματος. Προφανώς κάποιος που είναι ψηλός δεν θα μπορούσε να είναι πολύ καλός σε αυτή την άσκηση,καθώς το σώμα του θα έπρεπε να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσει την επιθυμητή θέση,με αποτέλεσμα να κουραστεί και πιο γρήγορα. Δύσκολο άθλημα για εμάς τους ψηλούς…

Η πίεση πάγκου

Εδώ βλέπετε μία πίεση πάγκου και τα τρομερά νούμερα που σηκώθηκαν. Η πίεση πάγκου είναι μία από τις πιο αγαπημένες ασκήσεις στο γυμναστήριο για όλα τα νεαρά αγόρια(μαζί με τις κάμψεις δικεφάλων και το “ποζάρισμα στον καθρέφτη όταν περνά το μελαχρινό/ξανθό/κοκκινομάλλικο μωρό από μπροστά”) και πιστεύω ότι για όποιον ενδιαφέρεται να σηκώσει περισσότερα κιλά στον πάγκο,ανεξαιρέτως με το αν τελικά σας γυμνάζει το στήθος ή αν θέλετε περισσότερα κιλά λόγω εγωϊσμού,ο καλύτερος δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθήσει θα ήταν ψάξει τα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι αθλητές του Δυναμικού Τριάθλου. Προς το τέλος θα αναφέρω μερικά ονόματα οπότε συνεχίστε να διαβάζετε. Κάποιος με εμπειρία στο γυμναστήριο μπορεί να καταλάβει ότι ένα σώμα με κοντά χέρια και μεγάλο στήθος έχει μεγάλο πλεονέκτημα στην πίεση πάγκου,καθώς η απόσταση που πρέπει να διανύσει η μπάρα,μειώνεται.

Η άρση θανάτου

Η άρση θανάτου,αν και όχι τόσο γνωστή και αγαπημένη στην Ελλάδα,στο εξωτερικό θεωρείται από πολλούς μία από τις καλύτερες ασκήσεις ανεξαρτήτου προγράμματος. Με την εξαίρεση ατόμων που έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούν να σηκώσουν βάρη,για όλους τους άλλους που είναι υγιείς,οι άρσεις θανάτου μπορούν να εξυπηρετήσουν όσους προπονητικούς σκοπούς μπορεί να έχετε. Ακόμα και στο Δυναμικό Τρίαθλο,όπου στο κάθισμα και στην πίεση πάγκου μπορεί να δείτε διάφορα είδη εξοπλισμού προκειμένου να σας βοηθήσουν,η άρση θανάτου δεν έχει τέτοια πράγματα,είναι απλά,ωμή δύναμη. Κάποιος με μεγάλο νούμερο στην άρση θανάτου είναι επίσης,πολύ δυνατός. Τέλος,όπως και στις 2 προηγούμενες ασκήσεις,υπάρχει ένα σωματότυπο που είναι πιο ευνοημένο για την άρση θανάτου. Ένας με κοντό κορμό και μακριά χέρια,είναι σίγουρο ότι θα σηκώσει πιο εύκολα την μπάρα από το πάτωμα.

Matt Kroczaleski

Αυτές ήταν οι 3 ασκήσεις που θα δείτε στο Δυναμικό Τρίαθλο. Είναι απλές ασκήσεις τις οποίες μπορεί ο καθένας να βρει στο πρόγραμμά του. Η μοναδικότητα στο άθλημα είναι ότι όλη η προπόνηση περιστρέφεται γύρω από αυτές τις 3 ασκήσεις και από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες ασκήσεις μπορεί να είναι είτε βοηθητικές,με την έννοια ότι θα βοηθήσουν να μεγαλώσετε τα νούμερα που σηκώνεται σε κάθε άσκηση είτε να είναι απλά ασκήσεις για να μεγαλώσετε τους μύες σας. Το πρόγραμμα προφανώς θα πρέπει να προσαρμοστεί στους στόχους σας αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχετε και εσείς φυσιολογικές απαιτήσεις από κάθε πρόγραμμα. Φανταστείτε ότι ένας αθλητής του Δυναμικού Τρίαθλου,σε μεγάλο επίπεδο,μπορεί να είναι ευχαριστημένος αν προσθέσει 15-25 κιλά,σε κάθε μία από τις 3 ασκήσεις,μέσα σε ένα χρόνο. Σκεφτείτε λιγάκι τί απαιτήσεις έχετε εσείς και συγκρίνετέ τις με αυτές των κορυφαίων στο άθλημα. Ναι,έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας…

Αφού κάναμε και την μικρή παρουσίαση για τον προγραμματισμό των ασκήσεων,μπορούμε πλέον να περάσουμε σε μερικούς αθλητές που άφησαν το στίγμα τους στο Δυναμικό Τρίαθλο!

Louie Simmons

Στην εικόνα μπορεί να βλέπετε έναν παππού και ναι έχετε δικαιο,ο Louie είναι πλέον παππούς. Αυτός ο άνθρωπος όμως είναι κάτι σαν τον δάσκαλο του ήρωα που βλέπουμε σε διάφορες ταινίες ή σε κόμικ και μας σηκώνεται η τρίχα όταν ακούμε τα κατορθώματά του.

Ο Louie ήταν ο άνθρωπος που προσάρμοσε όλη την επιστημονική έρευνα πάνω στην γυμναστική ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δυναμικού Τριάθλου και από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα προγράμματα Δυναμικού Τριάθλου βασίστηκαν στο Westside Barbell,το ομώνυμο πρόγραμμα και γυμναστήριο του Louie.

Δημιούργησε δικές του ασκήσεις και μηχανήματα τα οποία σκοπό είχαν να δυναμώσουν αδύναμα σημεία που βοηθούσαν τους αθλητές του να σηκώσουν περισσότερα κιλά.

Έχει προπονήσει μερικούς θρύλους του αθλήματος όπως τον Chuck Vogelpohl,τον Dave Tate,τον Jim Wendler και διάφορους άλλους με πιο περίεργα αλλά και πιο φυσιολογικά ονόματα.

Τέλος,επειδή δεν του αρέσουν μόνο τα λόγια,ο Louie έχει μείνει μισό αιώνα(διαβάζεται πιο κουλ από ότι 50 χρόνια)στην κατηγορία “Elite”(όχι τις φρυγανιές,αλλά κατηγορία εκλεκτού) του Δυναμικού Τριάθλου και είναι το μόνο άτομο στην ηλικία άνω των 50 που έχει σύνολο πάνω από 955 κιλά.

Προφανώς δεν είναι χθεσινός…

Ed Coan

Μαζί με τον Simmons,που θεωρείται ο πατέρας του Δυναμικού Τριάθλου,έχουμε τον Ed Coan,έναν άνθρωπο θρύλο στο άθλημα ο οποίος παραδόξως μοιάζει πολύ με τον θείο μου τον Μήτσο τον οικοδόμο…

Έχοντας σπάσει περίπου 70 ρεκόρ,ο Ed θεωρείται από πολλούς ο Michael Jordan του Δυναμικού Τριάθλου καθώς τα νούμερα του παραμένουν ακόμα πολύ δύσκολα να τα φτάσει κάποιος σήμερα.

Τα ρεκόρ του στις 3 ασκήσεις είναι

  1. Κάθισμα 462 κιλά
  2. Πίεση πάγκου 265 κιλά
  3. Άρση θανάτου 409 κιλά

Παρακαλώ δώστε προσοχή καθώς η ομοσπονδία που διαγωνιζόταν ο Ed επέτρεπε ελάχιστο εξοπλισμό οπότε αυτό κάνει το κατόρθωμά του ακόμα πιο εντυπωσιακό. Ο εξοπλισμός είναι κάτι σχετικά νέο στο άθλημα και μπορεί να είναι από ζώνες που απλά βοηθάνε λίγο στην ισορροπία και τις φορά σχεδόν όλος ο κόσμος στο γυμναστήριο(ακόμα όταν τρέχουν,χωρίς λόγο) μέχρι και κάτι σαν πανοπλίες όπου μπορούν να ανεβάσουν κατά πολύ την δύναμή τους. Ο Ed,αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιούσε για αυτά τα κατορθώματα μόνο μία ζώνη… Πολλά από τα ρεκόρ του μάλιστα αργήσανε μέχρι και 10 χρόνια για να ξεπεραστούν!

Kirk Karwoski

Αν και οι 2 προηγούμενοι είναι απίστευτοι με τον δικό τους τρόπο,ο Kirk είχε και αυτός κάτι που τον έκανε μοναδικό. Μία ζωώδης ένταση στις προπονήσεις του και η επιθυμία του να γίνει ο καλύτερος που τον απέτρεπε να χάνει προπονήσεις ακόμα και πολλά χρόνια αφότου παραιτήθηκε από το άθλημα.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές όπου όταν ο Kirk πήγαινε στο γυμναστήριο και έβρισκε κάποιον να είναι εκεί που ήθελε να κάνει καθίσματα,του φώναζε “ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ!!!”. Αν η άμοιρη ψυχή ήταν ακόμα εκεί μετά από 5 λεπτά,θα του έβγαζε τα βάρη,θα τα πέταγε κάτω,θα έπαιρνε τα πράγματα του άμοιρου και θα τα εκτόξευε σε όλο το δωμάτιο και θα του φώναζε “να μην σε δώ ξανά εδώ την ίδια μέρα με μένα”. Προφανώς ο Kirk δεν αστειευόταν με την προπόνησή του.

Όσο για την τρέλα που κουβαλούσε σχετικά με τις προπονήσεις,είχε πει το εξής:

Οι περισσότεροι αθλητές του Δυναμικού Τριάθλου έχουμε κάποια κοινά ελαττώματα,σαν σύνολο χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο,ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ να τιμωρούμε,ταλαιπωρούμε και να βασανίζουμε τους εαυτούς μας πέρα από τα όρια του μυαλού και του σώματος. Είναι το πνεύμα μας που νικά. Αυτή η έλλειψη ευαισθησίας μας σπρώχνει στο επόμενο επίπεδο,μας κάνει καλύτερους και πιο δυνατούς. Όλοι μας έχουμε γυμναστεί ενώ είμασταν άρρωστοι ή άσχημα χτυπημένοι. Όταν αυτό το θέμα συζητιέται με απλούς ανθρώπους ή και άλλους φίλους του σίδερου,όλοι μας έχουμε το τιμητικό χαμόγελο όταν μιλάμε για την προπόνηση που κάναμε όταν είχε 38 βαθμούς ή όταν είχαμε τραβήξει τα αχαμνά μας. Ευχαριστώ τον Θεό που η θεραπεία δεν δουλεύει σε εμάς

Σπάνια βρίσκει κανείς τέτοια θέληση σε αθλήματα.

Όσο για τα ρεκόρ του,στο απόγειο της καριέρας του,ο Kirk είχε ένα σύνολο 1048 κιλών,ένα νούμερο που χρειάστηκε 10 χρόνια για να ξεπεραστεί. Όταν,το 2005 ξαναπήρε μέρος σε έναν διαγωνισμό απλά για να περάσει η ώρα του,το κάθισμά του των 377 κιλών θεωρήθηκε το 19ο καλύτερο κάθισμα,χωρίς εξοπλισμό όλων των εποχών. Και το καλύτερο από όλα αυτά,είναι ότι όλα αυτά τα έκανε ενώ είχε ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους.

Αυτό εν συντομία ήταν το άθλημα του Δυναμικού Τριάθλου. Γενικά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα που τα βάρη που χρησιμοποιούνται είναι εξωπραγματικά και οι αθλητές είναι όλοι “πολύ σκληροί για να πεθάνουν”. Αν και στην αρχή είπα ότι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό,έχουμε την χαρά στην Θεσσαλονίκη να υπάρχει η πρώτη ομοσπονδία Δυναμικού Τριάθλου!!! Μπορείτε να την τσεκάρετε στο Facebook εδώ. Μάλιστα φέτος διοργανώνεται ο 4ος διαγωνισμός,επομένως όσοι θα είναι στην Σταυρούπολη κατά τις 6 του Νοεμβρίου,ας περάσουν να ρίξουν μια ματιά! Ορίστε και η αφίσα

6-11-2011 στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης!

Τέλος,ορίστε 2 ιστοσελίδες στα Αγγλικά που όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τις τσεκάρουν!

Westside Barbell

EliteFTS

Advertisements

One response to “Δυναμικό Τρίαθλο,μία εισαγωγή

  1. Pingback: Στο μυαλό του Acidhell – Μέρος 2ο « Metavolismos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: