fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

Άτομα που με εμπνέουν:Ido Portal

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που επιλέγει να καταπιαστεί με μια τέχνη σε ηλικία 16 ετών. Γίνεται πολύ γρήγορα από τους καλύτερους στην τάξη του,αλλά δεν του αρκούν αυτά που του μαθαίνει ο δάσκαλός του. Διαβάζει τα πάντα για το πως κινείται το σώμα,διατροφή για το πως να βελτιώσει τις επιδόσεις του και επισκέπτεται άτομα που μπορούν να τον βοηθήσουν στον στόχο του:να γίνει καλύτερος σε αυτό που κάνει. Εν το μεταξύ,γίνεται δάσκαλος στην τέχνη του και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα,δημιουργεί μία ιδέα,αυτή της κίνησης χωρίς περιορισμούς με το σώμα μας και το παρουσιάζει στον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνει πασίγνωστος για αυτή την ιδέα. Αυτό το άτομο κυρίες και κύριοι,είναι ο Ido Portal.

Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Φώτης γράφει για μένα!

Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Φώτης γράφει για μένα!

Professor στην Αφροβραζιλιάνικη τέχνη της Capoeira  και δημιουργός του Floreio,μίας ιδέας όπου οι άνθρωποι μπορούνε να κινούνται στον χώρο όπως επιθυμούν με το σώμα τους,είτε χρησιμοποιούν τα χέρια είτε τα πόδια.

Ο Ido ξεκίνησε την καριέρα του σαν Capoeiristas στα 16 του,όπου σύντομα έγινε από τους καλύτερους στην τάξη του. Βασικές κινήσεις,ακροβατικά,ροή στο παιχνίδι(αυτός ήταν όρος για όσους κάνουν Capoeira) ήταν πολύ εύκολα για τον Ido.Κάποια στιγμή στην ζωή του,αποφάσισε όμως να κάνει κάτι που δεν κάνουν οι Capoeiristas. Αποφάσισε να ψάξει πέρα από τις διδαχές του δασκάλου του και άρχισε να ερευνά άλλες τέχνες και έβαλε στο πρόγραμμά του ασκήσεις με τα διαβολικά βάρη,τα οποία όπως θα δείτε στο βίντεο του μειώσανε την εκρηκτικότητα και τον εμπόδισαν από το να πηδά πάνω από ένα εκατοστό

Αυτή η απόφασή του τον έφερε σε επαφή όχι μόνο με πράγματα όπως ανατομία,γιόγκα,παλαιολιθική διατροφή,ισορροπία είτε στα χέρια είτε στα πόδια,ενόργανη γυμναστική και διάφορα προπονητικά συστήματα πολλών αθλημάτων,αλλά του επέτρεψε επίσης να γνωρίσει πάρα πολλά άτομα που θεωρούνται οι κορυφαίοι στην δουλειά τους. Όλα αυτά γίνανε απλά και μόνο προκειμένου να γίνει ακόμα καλύτερος σε αυτό που κάνει,να επιστρέψει στους μαθητές του να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο αλλά και να διαφημιστεί αρκετά. Ο Ido είναι ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για Capoeiristas αλλά και γενικά άτομα που λένε “έτσι το κάνουμε τα τελευταία 15 χρόνια” ή “έτσι με δίδαξε ο δάσκαλός μου”. Ελάτε τώρα παδιά,σας παρακαλώ. Δηλαδή από τότε,η προσέγγισή σας σε αυτό που κάνετε δεν έχει αλλάξει καθόλου και απλά ακολουθείτε ένα σύστημα; Μάλλον δεν έχετε 100% επιτυχία με αυτό που κάνετε…

Μετά από καιρό,όταν ένοιωσε ότι πλέον είχε μία πολύ ολοκληρωμένη μέθοδο(μιλάμε για 10 χρόνια προσωπικής έρευνας και πειραματισμού),βιντεοσκόπησε το παρακάτω βίντεο και όσοι ασχολούνται με το σώμα τους είτε σε πολεμικές τέχνες είτε σε χορό,Capoeira,ενόργανη,μείνανε με το στόμα ανοιχτό.

Όλος ο κόσμος ήθελε να ρίξει μια ματιά στο τί μπορούσε να τους διδάξει ο Ido και ξεκίνησε η ζήτηση. Μήπως ο Ido αναπαύθηκε και σταμάτησε να προπονείται και να γίνεται ακόμα καλύτερος όπως κάνουν πολλοί δάσκαλοι σήμερα; Ούτως η άλλως,με μια τέτοια επίδειξη,πόσο ακόμα να βελτιωθεί ε; Και όμως ο Ido συνέχισε να μορφώνεται και να βελτιώνει την προσέγγισή του στην προπόνηση,ώσπου τον Ιούλιο του 2009,όλοι εμείς οι μπατίρηδες που δεν μπορούσαμε να πάμε στα σεμινάρια του Ido,είδαμε το εξής στο blog του:

The Floreio Art

Ήταν ουσιαστικά η αρχή σε αυτό που ο Ido αποκαλούσε Floreio και έδειχνε την εισαγωγή σε αυτό το σύστημα κίνησης που είχε δημιουργήσει. Όλα ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένα(μην φανταστείτε έρευνες πάνω στα κατακόρυφα βέβαια) με όρους που έδειχναν ότι ο Ido ήξερε γιατί μίλαγε. Ειλικρινά το εκτιμώ πάρα πολύ όταν κάποιος είναι προπονητής και μπορεί να ξεχωρίσει τον ώμο(άρθρωση) και τον δελτοειδή(μυ) χωρίς να νομίζει ότι είναι το ίδιο. Με αυτή την αρχή,ο Ido έγραψε περίπου 20+ άρθρα πάνω στο Floreio,αλλά δυστυχώς μετά έγινε κάτι που μερικούς μας στεναχώρησε:

Έγινε τόσο διάσημος που πλέον σταμάτησε να γράφει. Αν κάποιος θέλει να δει την τωρινή του δουλειά πρέπει να πάει σε κάποιο από τα σεμινάριά του που γίνονται σε τόσες χώρες στον κόσμο.

Προφανώς αυτό που κάνει το κάνει καλά και για αυτό έχει τόση ζήτηση. O Ido πλέον ξοδεύει ελάχιστο χρόνο στην χώρα του,με αποτέλεσμα απλά να πηγαινοέρχεται από χώρα σε χώρα και να διδάσκει. Πρόσφατες φωτογραφίες όμως μας δείχνουν ότι ακόμα και στα σεμινάρια και στα πήγαινελα,βρίσκει χρόνο να παραμείνει ένας από τους καλύτερους σε αυτό που κάνει

260282_222718654435556_880164_n

Θα θέλατε να ρίξετε μήπως μια ματιά στην προπόνηση του Ido; Πριν κάνα χρόνο είχε γράψει στο Facebook μία μέρα προπόνησης όταν είχε επιστρέψει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην χώρα του και ειλικρινά,είχα σοκαριστεί:

 • Πρωί:Snatches,ελεύθερα καθίσματα με βάρος του σώματος,κατακόρυφο(με το ένα χέρι αλλά και με τα δύο)
 • Μεσημέρι:Διάφορα ακροβατικά και παραλλαγές floreio
 • Βράδυ:Levers,planches και άλλες στατικές κινήσεις

Μαζί με αυτά,κάπου ενδιάμεσα έκανε και μία ώρα Yoga. Το θέμα είναι ότι προπονούταν συνολικά με αυτές τις ασκήσεις 8 ΩΡΕΣ!?!?!?!?!?! Εκανε όσο μπορούσε με μία παραλλαγή που ήταν δύσκολη,μετά πήγαινε σε μία πιο εύκολη,μία πιο δύσκολη και επαναλάμβανε αυτό τον κύκλο. Παραπονιέστε ότι 1 ώρα προπόνησης είναι πολύ; Ξανασκεφτείτε το την επόμενη φορά…

Όπως θα έχετε καταλάβει ο Ido δεν έχει πάρα πολλές αναφορές στα βάρη που σηκώνει καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά του. Δύο αναφορές που έχω βρει λένε ότι σήκωνε 3 φορές το βάρος του σώματός του σε άρσεις θανάτου(αυτό πρέπει να ήταν πριν 4 χρόνια) και μία εικόνα στο Facebook τον δείχνει να κάνει βαθύ κάθισμα με 140 κιλά στην πλάτη του. Να σας πω ότι ο Ido ζυγίζει περίπου 65-66 κιλά οπότε μιλάμε για αξιόλογα νούμερα καθώς οι ασκήσεις αυτές συμπληρώνουν την προπόνησή του,δεν αποτελούν την προπόνησή του.

Οι καλύτεροι τρόποι για να μάθει κανείς από τον Ido είναι οι εξής:

 1. Να κοιτάξει το blog και το forum του
 2. Να ψάξει στην σελίδα του στο Youtube
 3. Να κοιτάξει την ιστοσελίδα του(που μου είπε ότι θα ανανεώσει λίαν συντόμως)
 4. Να γίνει μέλος στην σελίδα του στο Facebook
 5. Να πάει σε ένα από τα σεμινάρια και να βυθιστεί στην γνώση

Απλά και μόνο από το blog του,κάποιος μπορεί να βρει υλικό να γυμνάζεται για τους υπόλοιπους μήνες. Όλες οι ασκήσεις έχουν ευκολότερες και δυσκολότερες παραλλαγές οπότε είναι εύκολο κανείς προχωρήσει από εκεί. Θα ήθελα πάρα πολύ να σας δώσω μερικά tips όπως είχα κάνει και στα προηγούμενα “Άτομα που με εμπνέουν” αλλά αυτή την φορά δεν χρειάζεται,όλη η δουλειά είναι είτε στο internet είτε στα σεμινάρια,οπότε επιλέξτε την πηγή σας και γίνεται καλύτεροι!

Καταλαβαίνω ότι σήμερα δεν είχαμε μια αναφορά για κάποιον που απλά σηκώνει βάρη με την μορφή μπάρας ή αλτήρα αλλά πιστεύω ότι είναι το ίδιο τρομερός με τον Ross και τον Jamie απλά και μόνο χρησιμοποιεί το σώμα του για τόσες τρομερές επιδείξεις δύναμης.Παραδόξως όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μερικά κοινά μεταξύ τους τα οποία είναι:

 • Μία δίψα να γίνουν ακόμα καλύτεροι
 • Να μάθουν περισσότερα για το αντικείμενο που αγαπάνε
 • Να μην μείνουν κολλημένοι σε παλιά συστήματα και τεχνικές,αλλά να τα εξελίσσουν όσο το περισσότερο γίνεται
 • Να εμπνέουν άτομα με αποτέλεσμα να τους ακολουθήσουν

Κλείνωντας το σημερινό άρθρο,να σας αφήσω με μερικά ακόμα βιντεάκια του Ido

Ελπίζω να το απολαύσατε όσο το απολαμβάνω εγώ τα τελευταία χρόνια που ακολουθώ τον Ido! Ελπίζω να μην έχασα αναγνώστες που δεν πόσταρα φωτογραφίες κώλων και βυζιών και θα προσπαθήσω ξαναγράψω λίγο πριν το τέλος της εβδομάδας!

Πωωω μια φαγούρα!

Πωωω μια φαγούρα!

Advertisements

6 responses to “Άτομα που με εμπνέουν:Ido Portal

 1. Pingback: Πόνος σε άρθρωση:Γόνατο « fotisff

 2. Pingback: Άτομα που με εμπνέουν:Dan John « fotisff

 3. Pingback: Προπόνηση ευεξίας/φυσικής γυμναστικής « fotisff

 4. Pingback: Τί περιμένω για το 2013 « fotisff

 5. Pingback: Μια εισαγωγή στη “Τέλεια Μέρα” | fotisff

 6. Pingback: Τί περιμένω από το 2013 | Souvlaki Fitness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: