fotisff

Διατροφή,γυμναστική,υγεία και γενικά fitness!

Χρονικά διατροφής:2007-2009

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου,Personal Trainer

Στο προηγούμενο κομμάτι μίλησα λίγο για την παιδική μου ηλικία και πως αποφάσισα να διαβάσω λίγο παραπάνω για την διατροφή προκειμένου να βελτιώσω τις επιδόσεις μου στην Capoeira. Σήμερα θα μιλήσω για την πιο έντονη περίοδο της ζωής μου,στο θέμα της μελέτης. Διάβασα πάρα πολλά βιβλία το 2007-2009 και χάρη σε αυτό το διάβασμα βρήκα τί λειτουργεί με το σώμα μου.

Όπως ειπα και πριν,ο Ori Hoflmekler αν και είχε ένα βιβλίο το οποίο συμφωνούσα αρκετά μαζί του,είχε κάποια μικρά προβλήματα που άργησα να δω. Το κυριότερο ήταν ότι,ενώ ήταν ένας άνθρωπος που προωθούσε την υγεία και πως μπορούμε να την βρούμε,δεν έμοιαζε τόσο υγειής ο ίδιος.

Πέρα από αυτό,είχε φτιάξει ένα forum στο Internet προκειμένου να μιλάνε άτομα για την δίαιτά του αλλά εκείνος σχεδόν ποτέ δεν απασχολήθηκε να βοηθήσει τα άτομα εκει μέσα. Όλη την δουλειά την κάναμε άτομα που είχαμε κάποια εμπειρία στην δίαιτα. Αλλά και αυτό άλλαξε κάπως καθώς λόγω μερικών παρεξηγήσεων με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας,2 πολύ ενεργά και ενημερωμένα μέλη,σταμάτησαν να γράφουν(ο ένας σταμάτησε,τον άλλον τον διέγραψαν). Οπότε μπορούμε να πούμε ότι ξενέρωσα και άρχισα να ψάχνω λίγο παραπέρα. Και οι πηγές που βρήκα με άφησαν παραπάνω από ευχαριστημένο!

Το πρώτο άτομο που βρήκα ήταν ο Mark Sisson,ένας συνομίληκος του Ori ο οποίος πραγματικά έμοιαζε πολλά χρόνια νεότερος και πιο δυνατός. Μετά βρήκα άτομα σαν τον Keith Norris,τον Loren Kordain,τον Art DeVanny,τον Rob Wolf και διάφορους άλλους.

Όλα αυτά τα άτομα είχανε κάτι σαν κοινό στοιχείο και αυτό ήταν η παλαιολιθική δίαιτα ή αλλιώς paleolithic diet

Η παλαιολιθική δίαιτα είναι ουσιαστικά μια απόπειρα(γιατί περί απόπειρας πρόκειται) να ακολουθήσουμε την ίδια δίαιτα που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας,οι άνθρωποι των σπηλαίων. Να οι τροφές που επιτρέπονται σε μία τέτοια δίαιτα

 • Κρέας και ψάρι
 • Φρούτα και λαχανικά
 • Ξηροί καρποί(εκτός από τα φυστίκια αφού είναι όσπρια καταβάθως)
 • Ανάλογα την πηγή που διαβάζετε,ρίζες όπως οι πατάτες
 • Πάλι ανάλογα την πηγή που διαβάζετε,γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Αυγά

Η δίαιτα αποκλείει τα δημητριακά(ρύζι,βρώμη,σιτάρι,κριθάρι κλπ),τα γλυκά,το αλκοόλ(πέρα από το κρασί) και πάλι ανάλογα την πηγή,τις ρίζες και τα γαλακτοκομικά. Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο μπορεί να αναρωτιέστε; Θα προσπαθήσω να το κρατήσω όσο πιο σύντομο γίνεται προκειμένου να μην ξημεροβραδιαστούμε

Η κεντρική λογική είναι ότι ο άνθρωπος των σπηλέων ήταν εξαιρετικά υγειής ενώ έτρωγε αυτές τις τροφές. Τα δημητριακά ήρθαν πριν από 10000-100000 χρόνια στην διατροφή μας αλλά σύμφωνα με διάφορες πηγές,δεν έχουμε εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορούμε να τα χωνέψουμε επαρκώς. Αρκετοί υποστηρίζουν επίσης ότι αφού η πλειοψηφία αυτών των τροφών περιέχει γλουτένη,μια πρωτεΐνη που είναι αρκετά προβληματική αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες,δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν στην δίαιτά μας. Η ζάχαρη και τα γλυκά είναι ακόμα πιο πρόσφατα και έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και κάποιες μεταβολικές ασθένειες όπως τον διαβήτη. Τα γαλακτοκομικά τα αποκλείουν μερικοί επειδή πιστεύουν ότι πέρα από μια ηλικία,δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε γάλα και ότι τα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά,τα υψηλής παστερίωσης και ομογενοποιημένα είναι απλά τροφές που στερούνται σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία(εκτός και αν μπορείτε να βρείτε ωμό,μη παστεριωμένο/ομογενοποιημένο γάλα από υγειής αγελάδες). Τα περισσότερα ποτά επίσης είναι ένας συνδιασμός κάποιων δημητριακών που περιέχουν γλουτένη και ζάχαρης,οπότε πρέπει να μην καταναλώνονται ούτε και αυτά.

Σύμφωνα με αρκετούς,το να εξαλείψουμε αυτές τις τροφές από την διατροφή μας είναι ένας καλός τρόπος όχι μόνο για βελτιωμένη επίδοση στο άθλημά μας,ένα καλύτερο σώμα αλλά και ένας τρόπος να μην αρρωστήσουμε ποτέ ξανά. Προσωπικά μπορώ να πω ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Ήδη όταν έκανα το Warrior Diet έτρωγα περίπου 5 φορές την εβδομάδα με τις προτάσεις της παλαιολιθικής δίαιτας,χωρίς να το ξέρω. Τις άλλες 2 φορές την εβδομάδα θα έτρωγα κάποια δημητριακά,χωρίς όμως να τα θεωρώ απαραίτητα καθώς τα δημητριακά,κατ εμέ,είναι τροφές που από μόνες τους δεν έχουν γεύση.

Πείτε ότι θέλετε,χωρίς αυτά που βάζουμε,τα μακαρόνια είναι Β-Α-Ρ-Ε-Τ-Α

Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε ένα ταξίδι στην παλαιολιθική διατροφή. Με αρκετές παραλλαγές,ακολουθούσα μια παλαιολιθική δίαιτα. Έκοψα κατά πολύ τα δημητριακά,έκοψα για τα καλά τις ρίζες(χωρίς λόγω και αιτία),από γαλακτοκομικά έτρωγα πολύ γιαούρτι και τσάκιζα τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρέπει να αισθάνομαι ντροπή σαν μέγα φαν του Καμπαμαρού που έκοψα τα μακαρόνια αλλά τί να γίνει,η ζωή μου δεν ήταν καρτούν(αν και αρκετοί γνωστοί μου θα πουν πως είμαι καρτούν)

Ένας επιπλεόν λόγος που ξεκίνησα αυτή την διατροφή είναι ότι ενώ έψαχνα και κάτι ασκήσεις για να βελτιωθώ στην Capoeira,βρήκα τον Ido Portal. Για μένα αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του Capoeirista(άτομο που κάνει Capoeira) δεν γίνεται να μην έχει διαβάσει έστω και λίγη από την δουλειά του Ido. Πρόκειται για το μόνο άτομο που μπορεί να αναλύσει τις κινήσεις σε ένα καθαρά κινητικό επίπεδο,είναι πολύ ενημερωμένος σε ότι έχει να κάνει με το ανθρώπινο σώμα,είναι τρομερός ακροβάτης και έχει ένα πολύ ωραίο σώμα. Το μεγάλο συν για μένα ήταν ότι είναι υποστηρικτής της παλαιολιθικής δίαιτας και ένα άτομο που δεν κάνει την παραμικρή υποχώρηση στα πιστεύω του περί διατροφής. Απολαύστε τον!

Τα οφέλη από αυτή την διατροφή? Αρκετά μπορώ να πω

 • Αρρώστησα μόλις 2 φορές σε τόσα χρόνια(και την στιγμή που το γράφω αυτό,έχω αρρωστήσει συνολικά 2-3 φορές σε ένα διάστημα 5 ετών)
 • Το σώμα μου άρχισε να γίνεται πιο ομοιόμορφο,έχασα αρκετά από την κοιλιά,τα πόδια σφίξανε λίγο παραπάνω
 • Δεν είχα πρόβλημα να κρατηθώ μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς φαγητό. Για αυτό πρέπει να ευχαριστήσω και το Warrior Diet
 • Η ενέργειά μου ήταν πιο σταθερή στην διάρκεια της μέρας και από όταν έκανα το Warrior Diet
 • Τώρα που μπορούσα να τρώω χωρίς πρόβλημα αρκετά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας,μπορούσα να προπονούμαι περισσότερες ώρες.
 • Σταμάτησα να είμαι ο ξενέρωτος που δεν μπορούσε να φάει κατά την διάρκεια της ημέρας,απλά έπρεπε να έχω κάπως περιορισμένες επιλογές
 • Διάφορες δικαιολογίες για να αποφεύγω τροφές,αν και δεν ξέρω πόσο καλό έκανε στην κοινωνική μου εικόνα αυτό

Σαν σύνολο,η όλη φιλοσοφία του παλαιολιθικού άνθρωπου ήταν πολύ ωραία. Έμαθα λίγο καλύτερα το σώμα μου,εξερεύνησα μια άλλη μέθοδο διατροφής ενώ συνέχιζα να διαβάζω για το πως το σώμα αντιδρά σε διάφορα φαγητά. Γινόμουν καλύτερος στην Capoeira(αν και μεταξύ μας,έχει περισσότερο να κάνει με τον χρόνο που αφίερωνα συνολικά παρά από το αν θα έτρωγα λαχανικά αντί για ψωμί) και δεν μπορούσα να ήμουν περισσότερο χαρούμενος.

Τα καλά πράγματα όμως στην ζωή σταματάνε κάποια στιγμή και αναγκάστηκα να σταματήσω την Capoeira για διάφορους λόγους. Εκεί εμφανίστηκε επιτακτική η ανάγκη να γυμνάζομαι κάπως για να μην πάρω απότομα κιλά. Είχα κάποια βάρη σε μορφή αλτήρων και μιας μικρής μπάρας,ένα kettlebell,ένα μονόζυγο και το ατελείωτο σώμα μου. Άρχισα να γυμνάζομαι έχοντας στο μυαλό μου κυρίως στόχους εμφάνισης όχι τόσο επίδοσης,αφού είχα σταματήσει την Capoeira και εκεί,άρχισα να παρατηρώ κάποια άσχημα πράματα…

“Κάτι δεν μου πάει καλά!”

Οι μύες μου δεν γινόντουσαν τόσο μεγάλοι όσο και να προσπαθούσα,τα βάρη που σήκωνα ήταν για την πλάκα,ένοιωθα κάπως κρύος και άρχισε να μου έρχεται όρεξη για περίεργους συνδιασμούς φαγητών και δεν ήταν λίγες οι φορές που ήθελα να φάω και…………………….μακαρόνια…

Προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά με το σώμα μου και είχα σκοπό να βρω τί ήταν αυτό και να το φτιάξω!

Μείνετε συντονισμένοι για το τελευταίο και πολύ μεγαλύτερο μέρος!

Advertisements

2 responses to “Χρονικά διατροφής:2007-2009

 1. Pingback: Χρονικά διατροφής:2009-σήμερα! « fotisff

 2. Pingback: Χρονικά διατροφής:1988-2007 « fotisff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: